MJwiki-diskusjon:Bildebruk på faste sideformater

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

--Terje (MJwiki hovedredaktør) 24. sep 2006 kl.00:44 (CEST) Denne artikelen skal inneholde anbefalinger til bildevruk og plassering på sider har felles utforming. Prosjektleder Einar Jensen skriver utkast og forslag til tekst. Andres kommentarer og orslag til endringer, og diskusjon om endringene, skrives på diskusjonstiden. Fornuftig forslag som alle er enige om, legger Einar over i arbeidsteksten på denne siden. Når den tekstemn ert ferdig, har vi samtidig skaffet oss et sett regler om bildebruken, Værsgod, Einar

--einjen 24. sep 2006 kl.14:17 (CEST) Har lagt over teksten til Terje her på diskusjonssiden for å rense opp bildebruk-teksten

--einjen 25. sep 2006 kl.23:36 (CEST) Bilder i tabeller bør plasseres til venstre i tabellen, da tabeller kan bli forskøvet mot høyre, og eventuelle bilder i høre kant vil da komme utenfor "nettleservinduet", o da mister bildet sin funksjon som blikkfang.

--TrulsS (MJwiki kategoriredaktør) 26. sep 2006 kl.08:30 (CEST) Dette er jo ikke riktig, nettleseren reduserer bredden på tabellen ved å bruke linjeskift i cellene. Tabellens minste bredde blir summen av bredeste enkeltord eller bilde i hver kolonne. I eksempelet ditt konstruerer du et problem, blant annet ved å ikke ha ordmellomrom i nest siste kolonne. Forøvrig er bildene i Lokomotivkatalogen faktainformasjon og ikke et "blikkfang". En tabell som sorteres etter loknummer bør ha loknummeret i første kolonne.

--einjen 26. sep 2006 kl.10:00 (CEST) Jo, forsåvidt, men det er ikke alltid nettlesren klarer å justere bredden på tabellene. Dette gjelder hvis det er for mange felter i tabellen med for lange ord (nettlesren vil ikke utføre linjeskift i et ord (ikke uten videre iallfall)). Jeg konstruerer problemet for å vise en situasjon som kan oppstå: nemlig at bilder kan forskyves ut av nettleservinduet i spesielle tilfeller (ikke slik lokomotivkatalogen er i dag, men kanskje slik den blir neste år), så for å forebygge, så foreslår jeg at man setter bildet av objektet først i tabellen. Lokdekoderkatalogen er et slikt eksempel (men den har verdiene nedover istedenfor vannrett). Nå er det ingen bilder i den tabellen, så det er forsåvidt ikke noe problem (for øyeblikket). Altså: hovedpoenget med denne siden er å opprette en mal for hvordan en del layout skal se ut, og jeg ønsker meg en enhetlig design å forholde meg til... Retningslinjer som skal gjelde for alle sider med fast oppsett, slik som lokomotivkatalogen og andre kataloger.

--einjen 26. sep 2006 kl.10:10 (CEST) Og en tabell som sorteres etter loknummer, trenger absolutt ikke ha loknummeret i første kolonne.

--einjen 26. sep 2006 kl.10:14 (CEST) Og ikke minst: Et bilde er av et produkt er kanksje det den mest vesentlige faktainformasjonen, og bør derfor stå først.

--TrulsS (MJwiki kategoriredaktør) 27. sep 2006 kl.18:50 (CEST) Vi er visst fundamentalt uenige på alle punkter her. Jeg mener tabellmalene bør forbli som de er, så får vi heller endre dem om behovet skulle oppstå. Å endre noe på bakgrunn av konstruerte problemer er unødvendig. Samtidig så er det visse konvensjoner for hvordan informasjon bør presenteres i tabellform. Skal vi gjøre oversiktene i Lokomotivkatalogen bedre, så tror jeg vi må gjøre mer grunnleggende ting enn å bare endre rekkefølgen på kolonnene.

--einjen 27. sep 2006 kl.23:44 (CEST) Jeg snakker ikke om lokomotivkatalogen. Jeg snakker om alle tenklige tabeller som inneholder bilder. Det være seg lokomotivkatalogen, dekoderkatalogen, modulkatalogen, hvadetnåmåttevære-tabellen o.l. Hva som ellers står i tabellene er ikke mitt anliggende (i denne saken). Mitt opprinnelige ønske var å få orden på et enhetlig design når det gjelder bildebruk, deriblant i tabeller. Nå: Enten du liker det eller ei, så VIL et bilde fungere som blikkfang på en nettside. Dette betyr: Hvis man har informasjon som er viktig på en nettside, så plasserer man det i nærheten av et bilde (av samme grunn bør man alltid lure inn viktig informasjon i bildetekster, for du er garantert at den som ser bilddet, også ser bildeteksten). Som det er blitt sagt tidligere, så er det i tilfellet med lokomotivoversikten slik at det er loknummeret som er viktigst. Dette bør da stå rett ved bildet. Angående konvensjoner for informasjon i tabeller: Nå har jeg ikke sjekket, men på stående fot mener jeg å huske at QXL, Ebay og finn.no presenterer sine "produkter" i tabellform med bilder for hvert enkelt objekt, der bildet er plassert lengst til venstre, med den viktigste tekstlige informasjonen rett til høyre for bildet. Ingen av disse nettstedene gjør dette fordi det "bare ble sånn". Jeg synes ikke mjwiki heller skal legge seg på lista "Det bare ble sånn".

--Torsja - MJwiki.no redaksjonsmedlem 28. sep 2006 kl.11:03 (CEST) Jeg har lagt til "N/A" i de noen av de tomme sellene i tabbell 1 og 2. Det gjør det mye mer lesbart med linjer som man kan følge helt ut.

Einar har ett poeng med at bilder i fks. en slik tabell kanskje bør ligge til venstre dvs. først. For som han sier så er det ett umiddelbart blikkfank og hvis tabellen mot formodning blir breiere en 1024 eller 1280 px så ser nokk sikkert ikke mange disse bildene heller. Folk er mest vant til å skrolle nedover på en side og ikke til siden. Dette mye pgs. musens rulleknapp skulle jeg tro.


--Jon S. 29. sep 2006 kl.08:47 (CEST) Enig i at det er enklest å scrolle nedover...  :-)
Men jeg ville føye til tanken om oppdatering av bilder. Hvor ofte bør det gjøres? Når bør det gjøres?
Som når det gjelder oversikten over MJ-blader, har vi fått bilder av noen forskjellige forsider. Det er jo bra! Men om et års tid eller så, vil disse forsidene være "gamle" og bør antakelig erstattes med nye. Eller tidligere? Å legge inn nye forsider hver eneste gang det kommer et nytt blad synes jeg vel er litt overflødig. Men kanskje hver gang et blad får ny layout?
Noen regler på dette, eller skal Wiki-brukerne gjøre endringer etter eget skjønn og initiativ?

--einjen 4. okt 2006 kl.00:47 (CEST) Vanskelig å gjøre noe med hva slags bilder folk laster opp. Det vil vel også være vanskelig å holde full oversikt over om bilder er så oppdaterte at de fortsatt er representative for hva de skal illustrere.

--einjen 4. okt 2006 kl.00:47 (CEST) Har lagt inn et bilde som viser hva jeg mener med å "snu bildene riktig vei". Se malen for lokomotivkatalogen, nederst på siden. Når bildet viser en modell i vinkel, så bør snuten peke fra venstre bak mot høyre front. Motsatt da for toppbildet som viser forbildet. Dette er forøvrig en generell regel som gjelder alle bilder. Ikke bare lokomotiver, vogner og slikt, men også portretter og bilder av objekter som på den ene eller andre måten har en "retning"

--einjen 12. okt 2006 kl.21:44 (CEST) har fullført malen for lokomotivkatalogen, samt endret litt på utseendet på prosjektsida. De malene som er 'spikret' ligger først, mens forklaringen for generell tabellbruk med bilder ligger nederst. Kommentarer?

--einjen 15. nov 2006 kl.19:23 (CET) Neivel. Ingen kommentar. Da kommer jeg til å endre lokomotivkatalogen og vognkatalogen(e). Kommentar nå da?

--einjen 15. nov 2006 kl.19:30 (CET) malen somm brukes på lokomotiv-sidene burde kanskje inneholde en lenke til eventuell artikkel på norsk/engelsk wikipedia?