Konstruksjon av kretser

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Ved konstruksjon av kretser trenger man en loddebolt, nødvendige komponenter, printkort og veiledning.

Konstruksjon


Alle nødvendige komponenter, et printkort og veiledning leveres med kommersielle byggesett, men når man skal sette sammen sett etter berskrivelse bl.a. på MJwiki må man skaffe alt dette selv.

Komponeter er enkelt å få tak på, alle butikkene under selger de vanligste komponentene. Det kan lønne seg å kjøpe større sett med komponentetyper, så som kondensatorer, motstandere og transistorer. Prismessig er RSH å foretrekke fremfor ELFA på disse pakkene.

Kretskort kan man etse selv, man kan få andre til å etse dem, eller man kan bruke stripekort. ELFA selger kjemikalier for etsing, mens RSH selger stripekort. For nybegynnere er stripekort enklest.

Med alle komponenter og et printkort for hånden, er det bare å lodde sammen kretsen din. Lykke til.

Eksperimentering


Dersom du derimot ikke finner en beskrivelse som passer helt til ditt bruk, er du nødt til å eksperimentere med komponentene før du lodder sammen en krets.

Til dette trenger du et breadboard. RSH selger to størrelser breadboard, et 2*30 og et 2*64 raders brett. Begge har 4 strømrader, to øverst og to nederst.

Når du har eksperimentert deg frem til nøyaktig den kretsen du trenger, må du beskrive kretsen på en slik måte at du kan lage et printkort for den. Tenk også på at din krets kan være akkurat den kretsen som en annen MJ'er kan trenge, og legg derfor alltid beskrivelsen ut på MJwiki under kategorien kretser.

Eksterne lenker