Større enn virkeligheten

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Denne artikkelen er dessverre ufullstendig. Om du vet mer kan du hjelpe MJWiki ved å utvide den.


Våre MJ-anlegg må ofte klemmes inn på rom som er mindre enn vi kunne ønske. Vi skal ha skinner og jernbane, men mange ønsker i tillegg å modellere landskap som en "bakgrunn" for togene. Heldigvis finnes det knep for å gi inntrykk av at rommet er større enn det faktisk er!

Bakgrunnsbilder

Et av de virkemidlene som fungerer best for å øke anleggets visuelle uttrykk, og samtidig er enklest, er å montere et bakgrunnsbilde bak anlegget. Det kan være så enkelt som å male veggen himmelblå, eller å klistre opp tapet med skyet himmel, eller man kan ha bilde av et fullt landskap med både himmel, horisont, fjell og dal og bygninger.
Hensikten er at tilskuerens blikk ikke skal stoppe brått ved bakkanten av anlegget, men at den som ser på anlegget skal få inntrykk av at det modellerte landskapet "fortsetter innover".

Falskt perspektiv

Dette knepet er velkjent fra teaterscener og filmsett: Nærmest tilskueren/kameraet er alle gjenstander i full størrelse, men lenger mot bakgrunnen minker størrelsen på f.eks. bygninger og trær. Slik kan man oppnå illusjonen av svært store avstander selv der dybden i realiteten er liten.
På modelljernbanen har man i tillegg fordelen med å kunne bruke mennesker, dyr og kjøretøyer i mindre skalaer enn den som togene har. Slik forsterkes effekten av det falske perspektivet ytterligere.

Ulike vinkler

Dette er faktisk et viktig punkt, når vi ønsker at anlegget skal se størst mulig ut. Parallelle linjer på anlegget gjør at tilskueren (og du selv) følger blikket både jevnt og raskt. Svinger, linjer som fjerner seg fra hverandre eller krysser og annet slikt gjør at tilskuerens blikk må stoppe opp og velge retning, og dermed virker også anlegget større.

Andre knep

Ennå en mulighet er å bruke synsbedrag enkelte steder på anlegget.
Man kan også komprimere hele eller deler av anlegget, for å få det til å virke større.