Spenningstilpassing for DCC til Z-Skala

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Bakgrunn

DCC - Digital Command Control bruker digitale pulser for å overføre informasjon fra sentralenheten til lokomotiver og penser. Spenningen på disse pulsene brukes til å drive motorene i lokomotivene. I de større skalaer tåler motorene denne spenningen helt greit. I de mindre skalaer som N og Z er den "standard" spenningen noe høy. Noen leverandører av sentralenheter og forsterkere (boostere) har justering av utspenningen til lavere nivåer. I N skala begrenser de til ~18 V, i Z skala bør spenningen ned mot 12 V. På endel motorer som benyttes her står det max 9 V, da vil 12 V ut fra sentralenheten være innenfor det som tolereres.

Løsning

For å tilpasse utspenningen fra sentralenheten kan man benytte 16 dioder koblet som vist på tegningen under. Dette vil gi et spenningsfall på 0,7 V pr. diode og utgjør da et spenningsfall på 5,6 V slik at spenningen i sporet vil være 12,4 V ved N skala setting på sentralenheten.

Z-DCC-dioder.png

Erfaringer

Denne løsningen har vært testet ved noen annledninger og erfaringer viser noen problemer.

  1. Man mister kontakt med enkelte dekodere.
  2. Ved flertogs drift kan noen lok gå ujevnt (jazzing.)
  3. Diodene blir varme. (Bruk dioder med som tåler større strømstyrke.)

Det er enkelte dekoderprodusenter som ikke helt overholder DCC-spesifikasjonen om hvor langt ned driftsspenningen kan gå. Dette er trolig årsak til første punkt over. Ujevnheten i hastighet er trolig kombinasjon av lastkompansering og varierende spenningsfall over diodene, derfor kan en ren forsterker med 12 V ut være å foretrekke da det også vil fjerne varmen som forbrukes av i diodene.