FCS reedkontakt

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Virkemåte

OS-FCS-Reedcontact.gif

Reedkontakten i FCS bilen, kan aktiviseres av en stoppmagnet i veibanen og kortslutter motoren, slik at bilen stopper. Dette brukes når bilen skal stoppes f.eks. ved trafikklys, jernbaneovergang, parkeringsplass eller i en busslomme.

Det sitter forskjellig type reedkontakt i bilen, alt etter hvilken type bil det er og hvor gammel den er.

De første Faller biler manglet reedkontakt. Den eneste måte å stoppe disse, var ved hjelp av bryteren.

Så kom FALLER biler med reedkontakt med OFF-ON funksjon. (2 ben) Med denne reddkontakt ble strømmen til motoren brutt, og bilen "rullet ut". Problemet var bare at utrullingen kunne medføre at bilen forlot det magnetiske felt. Derved løste reedkontakten ut igjen, motoren fikk strøm, og bilen fortsatte. For å stoppe bilen trengte man to magneter for å være sikker på at bilen stoppet.

I dag har bilene ON-ON (dipol) funksjon. (Bortsett fra små biler. Se neste avsnitt.) Når reedkontakten blir aktivisert, så får motoren minus på begge poler og stopper momentant. Ulempen er at det ser ikke særlig naturtro ut. En positiv side er at det er enkelt (i hvertfall elektrisk) å installere bremselys.

Små biler har reedkontakter med OFF-ON funksjon. Disse bilene er så lette at de ikke ruller ut og stopper derved momentant, slik at ON-ON ikke er nødvendig. Legg merke til at jeg skrev OFF-ON, ikke ON-OFF. Den lille størrelsen på reedkontakten ville kreve et kraftigere magnetfelt under bilen, enn en Fallers stoppspole kan levere. Det er avhjulpet ved at en liten permanentmagnet er plassert under reedkontakten. Dette gjør at normalposisjonen til reedkontakten er ON, og strøm løper gjennom. Når denne lille magneten blir påvirket av en magnet i veibanen, så blir magnetfeltet snudd, reedkontakten går i OFF, motoren får ikke strøm og bilen stanser.

Ombygning

For avansert ombygging kan det være nødvendig med flere reedkontakter for å styre andre funksjoner. Se forbedringer.

Reservedel

Reedkontaktene kan kjøpes fra Faller eller andre fabrikanter. Vær klar over at karakteristikken til reed kontakten forandres ved å bøye og klippe beina. Og at reedkontakter er veldig skjøre. Bruk to tenger hvis du må bøye bena, ellers sprekker glasset. Skal du kutte bena, så bruk en spesialavbiter for å unngå at sjokket fra kutting froplanter seg langs benet og ødelegger glasset. FALLERS reedkontakter kommer med ferdig bøyde ben.