FCS bil

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Bilens oppbygging

OS-Fcs spreng.gif

En kraftig magnet (A) sitter på en flat og glatt liten kobberlenke. Denne lenken er forbundet med for akselen (B), som dreier rundt en liten pinne. Bakakselen (D) blir drevet av en liten Faulhaber motor (G).

To (eller ett) oppladbare batterier (F) forsyner motoren med strøm.

En reedkontakt (E) kan påvirkes av et magnetfelt under veien, og bryte strømmen til motoren.

Bryteren (C) brukes for å slå på/av kjørestrømmen.

En batterilader (I) forbindes med kontakten (H) når batteriene skal lades.


A. Magnet festet på en liten lenke

B. Frontaksel

C. Bryter

D. Bakaksel

E. Reedkontakt

F. Batteri

G. Motor

H. Ladekontakt

I. Kontakt/ledning fra batterilader


Magneten

A. Magneten er fremstillet av Neodymium og er meget sterk, størrelsen tatt i betraktning. Magneten kan skaffes som reserve del.

Frontakslen

B. Frontakselen blir ledet av magneten, som følger styretråden. Frontakslen kan skaffes som reserve del.

Bryterne

C. Bryterne er av varierende kvalitet og det kan lønne seg å skifte til en bedre.

Dekkene

D. Dekkene har en tendens å løsne fra felgene. Det er særlig kritisk i forbindelse med stigninger, for hjulene begynner da lett å spinne. De kan limes med Cyano-lim, men bruk kun en liten dråpe, fordi det er ønskelig å kunne byte dekk når de er utslitt. På biler med dobbel aksling er det bare drift på ett hjulpar. Semitraileren har drift på første hjulpar. Dette begrenser nødvendig plass i kurvene. Bakakslen kan ikke skaffes som reserve del. Det medfører at ved ombygging av andre biler til FCS må du skaffe en slik aksling et annet sted, eller du må vrake en Faller bil.

Reedkontakten

E. Reedkontakten sørger for at man kan fjernstyre stopp av bilen på forutbestemte steder.

Batterier

F. Det brukes to batterier i de store biler, 2 x 1,4V. De minste biler har bare et batteri, på 1,2V. Bilene kjører ca. 4+ timer (De minste bilene ca.1,5 time). Ladetid for batteriene er 7-14 timer.

Motorene

G. Motorene i bilene er Faulhaber-motorer. På drivakslen fra motoren sitter et snekketannhjul. Størrelsen på motorene varierer med biltypen. Motoren til den gamle VW buss er f.eks. mindre enn 2 cm lang. I små biler og i bussen er motoren plassert liggende, mens de er plassert stående i lastebilene. I semitraileren brukes endog motoren som bindeledd mellom trekkvogn og trailer. Motorene er meget driftssikre og kan skaffes som reservedeler.

Ladekontakten

H. Ladekontakten er en spesiell tre pins kontakt. Fordi begge de ytre pinner er forbundet, spiller det ingen rolle hvordan man setter pluggen fra laderen i . Midtkontakten er pluss og de ytre kontakter er minus. Kan skaffes som reserve del.

Lader

I. Spesiallader til bilene kjøpes fra Faller. De følger med i startsettene eller kjøpes enkeltvis (Faller 1690).