Virtuelle jernbaner

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

I virtuelle jernbaner bruker man en datamaskin og et "dataspill" til å modellere en jernbane. Fordelen med virtuelle jernbaner er at de ikke trenger større plass enn en datamaskin, og at det ikke koster mer enn 5-600 kroner å starte byggingen. Med slike virtuelle jernbaner følger det ofte med flere ferdigbygde baner som man kan kjøre trafikkspill med.

Fordi du ikke trenger annen plass enn lagringsplass på harddisk, kan man modellere anlegg av uendelig størrelse. Hva med å modellere alle norske jernbaner? Eksisterende, nedlagte og planlagte men aldri bygget? Med et program for bygging av virtuelle jernbaner er det bare din egen fantasi og hvor god du er til å modellere som begrenser anlegget.

Planleggingsverktøy


Planleggingsverktøy fokuserer på skinnelegging. I slike verktøy brukes det skinner fra faktiske leverandører. I de mer avanserte verktøyene kan du også modellere landskap og simulere trafikk på banen.

Simulatorer


Simulatorer fokuserer på togkjøring. I simulatorer settes du primært i førersetet på loket, men det er også mulig å modellere baner i et landskap, samt å konstruere trafikkspill, aktiviteter, som du og andre kan kjøre.

Strategispill


Strategispill fokuserer på trafikkspill og drift. I strategispill er du eier eller driftsansvarlig ved banen. Du legger spor, bygger stasjoner, setter opp togruter og kjøper inn lok. Kun i mindre grad kan du modellere landskap, eller simulere kjøring