Uttynnet hvitlim

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Bruk av pipette

Uttynnet hvitlim er en mye brukt enkel metode for å lime fast materialer innen landskapsbygging. Dette er vanlig snekkerlim som er uttynnet med 1 til 3 deler vått vann, dvs. vann tilsatt noen dråper flytende oppvaskmiddel, f.eks. Zalo.

Det er litt forskjellige kvaliteter på trelim, men de fleste fungerer bra nok. Pass på at limet ikke har vært frosset, da kan det hende at det ikke blir helt gjennomsiktig. Cascol Trelim for utendørs bruk (rød kork) fungerer bra. Vær imidlertid klar over at vannfast lim ikke kan oppløses igjen. Herdet innendørs lim kan derimot dynkes med vann, og etter en stund kan man så fjerne fastlimte gjenstander fra anlegget og bruke disse annetsteds (f.eks. skinner og bygninger).

Denne limblandingen brukes til å binde f.eks. ballast til skinnegangen. Uttynnet hvitlim dryppes på med f.eks. en pipette etter at ballasten er lagt på plass og bløtgjort med vått vann. Det våte vannet gjør at hvitlimet trekker seg gjennom ballasten.

Casco utendørslim med grønn kork kan ikke brukes da dette er polyuretan og blir til hvitt skum i kontakt med vann. Derfor kan dette limet ha sin misjon som skumdanner i fosser og stryk.