Moskaug Tor-Jørgen: "Needle Eye"
I MJwiki-serien "Mitt prosjekt" beskriver Tor-Jørgen Moskaug sitt modulanlegg i Skala Z med amerikansk gruve- og tømmerdrift fra tidlig forrige århundre, som forbilde.
Innhold
"Needle Eye" - Tekniske data
Bygger: Tor-Jørgen Moskaug alias “Torsja”
Hjemmeside: http://www.torsja.com
Skala: Z 1:220
Konstruksjon:4 stk. moduler laget med Zmod standarden [1]
Total størrelse: 180x120cm
Sporplan: 3 oval baner. 2 hovedspor i plan 0 og 1 sidespor med 5cm. på det høyeste
Skinnemateriell: Märklin skinner & Peco flexiskinner
Hovedscener: Tømmerhogst og gruvedrift. Vanntårn ved "Needle Eye" kløften
Rullende materiell: Scratchbygget lok med Märklin understell. + div. fra MTL
Ellers er praktisk talt alt bygget helt fra grunnen av, fra landskap til bygninger.
Inspirasjon
Fikk tidligere tak i noen gamle “Narrow Gauge & Shortline Gazette” magasiner og ble med en gang fasinert av de gamle damplokomotivene og de fantastisk detaljerte anleggene. Og jeg må innrømme at jeg er litt amerikafrelst og liker alt som har med amerikansk design å gjøre. Spesielt fra gammelt av og opp til 1960-70 tallet. Så jeg ville bygge noe lignende, men i Skala Z.
Så fra idé til action startet jeg å lage min første modul i januar 2004. Hadde tidligere bestemt meg for å bygge i Zmod standarden, så det var utgangspunktet. Den første modulen som jeg har kalt "Needle Eye", tok omtrent 3 måneder å bygge fra bunn til topp slik den fremstår i dag. Jeg er ikke helt sikker på nøyaktig hvilken tid epoke jeg bygger i, men rundt 1900 +/- tallet skulle jeg vel tippe på.
Sporplan og skinnemateriel
Den første modulen har Märklin sine seksjons skinner. Kommer nok ikke til å bruke disse igjen da jeg synes det begrenser layout friheten og skinneskjøtene ofte får vognene til å sprette for deretter å spore av mye lettere.
På de tre siste modulene har jeg benyttet meg av Peco sine flexiskinner på ca. 60 cm lengder. Disse gir en mye mer frihet til å bygge anlegget slik man ønsker den. Vekslene er Märklin sine elektriske. Men jeg synes motorene på disse ødlegger helheten i landskapet og har derfor kuttet dem bort og skal erstatte dem med motorer under anlegget som f eks Turtle (skilpadde) motorer.
Jeg kan godt tenke meg neste gang å bruke MTL's flexi spor som er mer riktig etter amerikansk prototype. Og jeg vil ha noen andre mer amerikanske veksler uten motor. Sporplanen er laget i henhold til Zmod standarden slik at jeg kan koble anlegget sammen med andre på treff o.l. Pluss at det blir lettere å utvide anlegget en gang i fremtiden. Jeg lagde et sidespor slik at det hele skal bli litt mer spennende en bare en rett fram dobbeltspors bane. Det hele er egentlig bare tre stk. rundbaner, noe som gjør kjøringen meget enkel. Men skifting og tidstabeller a lá FREMO er foreløpig ikke noe for meg i hvertfall. For meg gjelder det å kunne trykke på én knapp, så skal alt gå av seg selv. Det er selve byggingen som står i fokus, men togene må jo fungere også da:)))
Fjell
Anlegget er i stort sett et fantasi land med ett snev av Colorado, Denver, Rio Grande og andre lignende steder som forbilde. (Tror jeg da, for jeg har aldri hvert der i virkeligheten) Internett og Narrow Gauge Magazine som ressurs for bilder og idéer har vært helt uvurderlig for å komme dit jeg er i dag. Noe av den største fordelen med Skala Z er at man får bygget et anlegg rimelig "stort" anlegg med store fjell og mange scener på en liten anleggsflate. Fjellet som dere ser på toppen her er ca. 30 cm høyt. Og de største jeg så langt har bygget er på ca. 70 cm. Noen av fjellene er hule slik at jeg kommer til for å rengjøre skinnegangen og ordne eventuelle avsporinger.
Jeg prøvde ut en del teknikker for å bygge fjellene, men fant fort ut at "blå" styropor og finerplater dekket med aluminiumsnetting og avispapir som basis dekket med gips, var veien å gå. Prøve først å bruke noen ferdige gummimaler fra Woodland som fjellavstøpninger, men disse ga ikke den riktige fjellstrukturen som jeg ønsket meg. Så det var bare å ta fatt på gipsen med huggjernet og tapetkniven. Etter en liten stund så fikk jeg teken på det , å hugge ut ett helt fjell tar nå ikke så veldig lang tid lenger. Jeg bruker Woodlands Earth Colors for å farge fjellet pluss en del andre smusse metoder.
Jeg har en noenlunde hovedplan for fjellformasjonene i hodet før jeg starter. Men detalj utformingen blir til etter hvert som jeg jobber meg fremover.
Hus
Siden jeg ikke akkurat bare kan gå i nærmeste hobbysjappe og kjøpe de husene som jeg ønsker meg innen for US-sjangeren, så har jeg blitt nødt til å lage dem selv fra scratch. Men det er jo noe av hele moroa. På den første modulen så laget jeg dem av North Eastern Stripwood som er ferdig kuttede treplanker. Resultatene synes jeg blir bra, men de tar tid å bygge. Så på den neste modulen så brukte jeg styren plater med ferdig plankestruktur fra Evergreen. Kombinert med litt trelister så blir det riktig så bra med disse også. Og det går mye fortere å lage dem. Takplatene på f eks. gruvebygningen er laget av aluminiumstape som jeg har limt på én og én for å få 3D effekt.
Styrenhusene er så langt bare malt med Airbrush og trenger en del detaljer til før de er ferdige. Mange av vinduene og dørene er laget ved hjelp av en lasermaskin som jeg har fått låne. Vindmøllen har en motor under anlegget og fungerer, har også lagt til en røykgenerator fra Faller under anlegget for de to husene ved mølla. Dette er noe som oppmerksomme tilskuere legger merke til og synes er veldig moro. Har planer om å bygge mer slik animasjon rundt omkring på anlegget etterhvert noe som gjør at hele anlegget lever og ånder.
Broer:
Broene på anlegget er håndlaget av North Eastern stripwood trelister. Den store broen har omtrent 350 "nagler" satt inn i hvert enkelt bindeledd. Ikke bare for utseendets skyld, men det gjør også broen meget stabil tilfelle trelimet jeg har brukt, ikke fungerer lenger. Det tok litt tid å bygge denne broen, men resultatet synes jeg var hvert tiden :-) Broen er 50cm lang og ca. 9 cm høy og er bygget etter en typisk US "RGS frame bent trestle design".
Trær
De store "pine" trærne som de kalles på amerikansk er laget for hånd. Stammen er grener plukket fra hagen som jeg slipte ned og brukte et baufilblad for å lage bark struktur. Så boret jeg flere hull i stammen og limte fast små ledningsstumper som grener. Brukte så airbrushen og malte trestammene. Tilslutt limte jeg på “Heki-Mikro-Flor” til grenene som "nåler".
“Needle Eye” damplokomotiv:
Jeg hadde ikke noe tog som passet inn i tidsepoke og tema for anlegget mitt. Så jeg måtte da heller bygge en selv fant jeg ut. Nye lok var for dyrt for meg i første omgang. Jeg startet med en brukt Märklin type 2-6-0 damp lok som det finnes flust av. Fikk kjøpt meg en maskinfres og startet å bygge meg ett nytt skall til dette. Loket er laget av messing inkludert tenderen som jeg også laget. Dette er mitt første forsøk, så jeg er rimelig fornøyd med resultatet.
“The Goose”
Jeg synes den typiske “Galloping Goose” som ofte ble brukt som postvogn, er skikkelig kuul. Så jeg måtte jo lage meg en slik jeg også. Drivverket er fra et Märklin skiftelok og selve bilen er laget av en aluminums blokk på fresemaskinen. "Hytta" er laget av styren plater.
Videre planer for anlegget:
Planen er å få laget én modul i året. Så i 2006 så håper jeg at jeg har ferdig den foreløpig siste modulen i "Needle Eye" prosjektet mitt. Har også planer om å få laget en del mer rullende materiell for anlegget i gammel US stil. Lurer du på hvordan det går med byggingen av anlegget så kan du besøke min hjemmeside på http://www.torsja.com hvor jeg fortløpende oppdaterer fremgangen.
Artikkel forfatter
Artikkelen er laget av Tor-Jørgen Moskaug og beskyttet etter forfatterens ønske. Bildene er tatt av forfatteren og er ikke tillatt kopiert eller gjengitt.