Maling av "gammelt" tre

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Værbitt treverk

Eldre trebygninger kan oppvise en mengde farger og teksturer, som dette sagbruket ved Thamshavnbanen i Orkdalen:

052 solbu sag1.jpg

Mange modellbyggere benytter ekte trematerialer for å bygge modeller av slike bygninger.

Tre 04.jpg

Tre 03.jpg

Tre 02.jpg

Dette er 12-toms bord, dvs litt over 5 mm i 0-skala. Kappler stripwood (Amerikansk lind). Prosessen starter med å gi listene et ublidt møte med en bit helt nytt grad 40 sandpapir. Press planken hardt mot sandpapiret, og dra planken i én bevegelse rett over papiret. Gjenta operasjonen med litt lettere press på grad 60. Gå over materialene med en liten stålbørste for å fjerne fusset fra slipingen.

Skrap opp plankene ytterligere med et spisst verktøy. ("dental probe" i MR-språk, Biltema har noen svært billige varianter som funker glimrende). Skalpell kan også benyttes, spesiellt om man skal illustrere knekte planker. Det er ikke bare å knekke planken uten videre om man vil ha lange fine splinter. Skjær lange kutt frem og tilbake der du ønker å brekke planken, og brekk den med håndmakt når du har svekket den nok. Husk at eksemplene i denne artikkelen er tiltenkt modeller 0-skala. Det er ikke sikkert at dette er bryet verd i de mindre skalaene.) I engelskspråkklig MJ-litteratur er en hyppig beskrevet teknikk å tynne ut vanlig svart blekk (india ink) i ""Rubbing Alcohol", dvs. Isopropanol (Isopropyl). Isopropanol kan man få kjøpt på apoteket med resept. Det trenger du ikke for å kjøpe "Blåvask" hos fargehandleren. Selv om denne er tilsatt et blått fargestoff vil ikke ren vare misfarge tre. Kondensfjerner er samme ting, så det skulle funke det også.

Tynningen av det svarte blekket var omtrent 1:20.

Etter tørking ble noen av listene påført litt pastellkritt for å antyde at plankene har vært malt en gang for lenge siden. Man kan variere fargen ved å benytte sepia-farget blekk blandet med det svarte blekket.

Disse teknikkene er også beskrevet i detalj av den australske modellbyggeren | Laurie Green.

Alternativ teknikk

Problemet med beising av trematerialer er at treets egenfarge skinner gjennom. Denne egenfargen er ofte en gultone som er mørkere enn det ønskede resultatet. En kan da forsøke å grunne trelistene med en lys, heldekkende gråtone. Her ser vi resultatet på 5mm brede Kappler lister:

Treb 01.jpg

Første skritt (mishandling med sandpapir og lett puss med stålbørste) ble gjort som sist. Listene ble så malt med "Flat white" Tamyia akrylmaling XF-2 tilsatt et par dråper XF-56 "metallic grey". Dette skal være en svært lys gråtone. Tynnes med "BlåVask til en blekkaktig konsistens. Det er bedre å bygge opp fargen med mange tynne lag enn ett tykt. På det ekstreme nærbildet kan man se at planken er malt sølvgrå, og det ødelegger litt av effekten. Men poenget er at fargen nå skal dekke. Dekkbeis er kanskje en grei referanse. Etter at denne malingen er helt tørr. (Helst over natten) børstes materialene passe lett med stålbørsten.

Så vasker man over med en tynn svart overvasking som beskrevet i forrige innlegg. Denne gangen brukte med oljemaling i terpentin.

De to plankene som har spor av rødmaling fikk et par drag av pastellkritt. Listene er ca 5mm brede.

Treb 02.jpg

En annen metode for avskallet maling er å bruke gummilim. Plasser små flekker med gummilim på treverk som er behandlet for å se umalt ut. Sprøytelakker med den opprinnlige malingsfargen. Dette kan gi et reultat som dette:

Avskallet maling.jpg

Modellen er en dampgravemaskin i H0. Her har jeg bare behandlet treverket med A-west-Weather-It for å gi en værbitt gråfarge. Etter sprøytelakkkeringen fjernes gummmilimet. Modellen har fått en omgang med pulverisert pastellkritt helt til slutt.

Del 3

Som nevnt kan det være et problem med at treet er for gult til at man kan beise seg frem til de lyseste, nesten beinhvite tonene gammelt tre ofte får.

En mulighet kan da være å bleke materialene før man beiser eller maler det.

Til dette kan man benytte hydrogenperoksyd og ammoniakk.

Jeg har benyttet følgende fremgangsmåte:

Først ”mishandles” materialene med grovt sandpapir e.l for å gi materialene litt mer struktur.

Så pensles materialene grundig med 35% hydrogenperoksyd. La den trekke inn i treet noen minutter. Så pensles alt med 35% ammoniakk.

Det er først når ammoniakken tilsettes at blekingen starter. Det utvikles en del varme under prosessen, og det er ikke uvanlig at det kommer synlig damp fra materialene. La det hele godgjøre seg noen timer. Så skylles materialene grundig med masse vann. La materialene lufttørke før de males/beises.

OBS: Dette er potensielt helsefarlige kjemikalier, så jobb på et godt ventilert sted. Ha et arbeidsunderlag som tåler å vaskes. (Selv benytter jeg en stor framkallingsskål i plast). Bruk solide gummihansker og vernebriller. Ammoniakk er svært ubehagelig å puste inn, så godt avtrekk og/eller åndedrettsvern anbefales.

Og hva du enn gjør: IKKE prøv å kombinere denne metoden med Klorin eller andre klorbaserte blekemidler. Da vil det utvikles meget giftige gasser.

Dette høres kanskje dramatisk ut, men bruker man sunn fornuft og tar sine forhåndsregler nøler jeg ikke med å anbefale metoden.

Spesielt om man skal bygge noe som ligger ved sjøen kan denne teknikken hjelpe en på vei. Treverk i brygger og naust ved saltvann blir ofte nesten helt hvitt, og da er bleking nesten uunngåelig om man ikke ønsker å male treet md heldekkende maling.

Bleket tre.jpg
Bleket og ubleket Kappler trerk.

Silverwood.jpg
Bleket treverk med et strøk Silverwood beis

Del 4

Her følger en del bilder av gammelt treverk som kanskje kan være til inspirasjon.

Naustvegg.jpg
Naust ved Tronheimsfjorden

Garasje 01.jpg
En liten garasje rett ved Treungen stasjon.

Bildene taler vel for seg selv, men her ser man ihvertfall at grunnfargen er en svært lys grå. Fargene varierer også veldig fra nederst til øverst på veggen.

Garasje 02.jpg

Legg merke til grønnskjæret nederst til venstre på veggen. Mose på vegger er vel en detalj man ofte glemmer? Andre ting å merke seg: Bruken av tjærepapp på deler av veggen (bak buskene)

Garasje 03.jpg

Døren i forgrunnen er en glimrende kandidat for å gjengi med pastellkrittmetoden for å simulere slitt maling.

Garasje 04.jpg

Sjekk råteskadene nederst på veggkledningen! Dette er mat for oss i 0-skala. Igjen: variasjonen i tekstur/farge er stor.

Garasje 05.jpg

Dessverre er bildene tatt ikke lenge etter et lett regnfall, så bølgeblikktaket er vått og dermed ikke verdens beste referanse. Ellers er det påfallende tydelig kvister i vegplankene.

Trehuset ditt skal kanskje ha en grunnmur? Her er en artikkel om Tørrmurer av gips . |