Märklin Digital

Fra MJwiki
(Omdirigert fra Märklin digital)
Hopp til: navigasjon, søk

Märklin Digital er Märklins eget digitalstyringssystem for vekselstrøms MJ-baner. Systemet er basert på brikker fra Motorola, og ble introdusert i 1985.


1. utgave (1985-1994)


1. utgaven introduserte Control 80 (6035) som sammen med Sentralenheten 6020 kunne kontrollere 80 lok og 256 veklser.

Interface for datamaskin, tilbakemeldingsmodul (s88), dekoderene k83 (veksler) og c80 (lok), samt booster ble levert fra starten av.

En liktrømsutgave ble levert et par år senere, uten noen særlig suksess.

2. utgave (1993-)


Selv om muligheten for å ha opptil 5 funksjoner på et lok, ble først full støtte for dette implementert i Kontrollenheten 6021. Året etter ble Märklin Digital 1 tatt ut av produksjon, da 6021 også var i stand til å drive store Skala 1-lok.

Märklin Systems (2004-)


3. utgaven av Märklin Digital ble først introdusert i 2004 under navnet Märklin Systems, men kun i form av startsett.

Märklin Systems kan styre over 16.000 lok med 16 funksjoner, men med Mobile Station er kun 10 lok med 9 funksjoner tilgjengelige.

Etter å blitt introdusert i 2004 kom Central Station først på markedet i 2006. Denne har nettverkstilkobling (TP), to styreposisjoner og kontrolpult for 256 veksler


Tips


Delta control som booster

Utgangene kobles til en seperat banestrekning som vanlig, mens inngangene kobles på følgende måte:

  • Lysinngangen kobles til lysutgangen på trafoen
  • Banestrøminngangen kobles til banestrømutgangen på sentralenheten, eller til en annen banestrekning
  • Jordinngangen kobles til både trafoens jordutgang og jordutgangen på sentralenheten, eller til en annen banestrekning.

Digitalsignal til lok ved stoppsignal

For å styre lok som står ved et stoppsignal er det viktig å lodde inn en 1K5Ω motstand i mellom den isolerte stoppstrekningen og normalstrekningen. Motstanden vil sørge for at det blir levert nok strøm til lokets dekoder.

Modifisert strømkrets for lokets glødelamper

På lok med glødelamper er det viktig å sikre nok strøm til lokets dekoder ved stoppsignal. Da glødelampene kan trekke mer strøm enn det som er tilgjengelig når loket står ved et stoppsignal er det nødvendig å modifisere strømkretsene for glødelampene ved å lodde inn to dioder i serie, én 1N4001-diode (varenummer 50000) med negativ ende bort fra glødelampen, og én BZX 79C3V6 (vnr 50019) med negativ ende mot glødelampen. Dette må gjøres for hver glødelampe i loket. Disse diodene vil slå av glødelampene dersom det ikke leveres nok strøm til dekoderen.

Digitalisering av skyvebro

Märklins skyvebro 7294 drives av en likstrømsmotor og må tilkobles en k84 dekoder for å kunne brukes med Märklin Digital eller Systems.

  1. Den ene utgangen fra trafoen kobles til inngang 1 på skyvebroen
  2. Den andre utgangen deles av to 1N4001 dioder, som kobles motsatt vei av hverandre. (en med negativ ende mot trafo, en med negativ ende bort fra trafo)
  3. De to diodene kobles til hver sin plugg, på samme utgang, på k84 (en diode på rødt, en på grønnt)
  4. Den nummererte pluggen, på samme utgang som diodene er koblet, kobles til inngang 2 på skyvebroen, samt en av pluggene på en annen utgang på k84 (rød eller grønn)
  5. Den nummerete pluggen på utgangen som ble koblet til i forrige punkt, kobles til inngang 3 på skyvebroen.

Du vil nå kunne velge skyvebroens rettning ved å velge rødt eller grønnt på utgangen diodene er koblet til, og velge neste spor i valgte retning, ved å velge utgangen, og fargen, du koblet til i punkt 4

Eksterne lenker


Control Station bruksanvisning
Mobile Stations bruksanvisning
Märklin Systems webside