Lydkretser

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Et anlegg kan virke forbausende virkelighetstro hvis man føyer til lydeffekter. Her skal vi se på hvilke muligheter som finnes.


Hvilke lyder er aktuelle

Lokomotivlyder

Et damplok har mange spennende lyder, men også diesel- og elektriske lok blir langt mer spennende å oppleve når det er lyder ombord. I tillegg til de rene lok-lydene kan man også ha menneskelige lyder, så som en samtale mellom lokføreren og en stasjonsmester.

Vognlyder

Faktisk kan det godt komme lyder også fra en godsvogn! Kanskje helst de lukkede vognene er velegnet, for der kan man skjule en lydkrets og høyttaler ombord uten store vanskeligheter. Dyrelyder er særlig passende: Kuer, hester, sauer, griser, høner, gjess.

Anleggslyder

Eller "lyder ute på anlegget". Naturlyder som vind og vann, dyr og mennesker etc.

Bygningslyder

En lydkrets kan klart tilkjennegi hvilket arbeid som utføres inne i en bygning: Smiing, snekring, veving, maskinskriving - for å nevne noen eksempler.

Tekniske løsninger

Lokomotivlyder

Den enkleste og beste måten å få livaktig lyd i lokene er per idag å montere en lokdekoder. Disse kan programmeres til å stemme med lokets gangegenskaper, samt at eieren kan laste inn nye lyder etter eget ønske.

Vognlyder

En lyddekoder kan også brukes i vogner. Men her finnes det også andre muligheter, så som ferdigbygde lydkretser med innspilte lyder. En mulighet med disse kretsene er at de kan koples til bevegelsesbrytere, slik at f.eks. kuene begynner å raute når toget setter seg i bevegelse eller i svingene.

Anleggs- og bygningslyder

Her har det vært brukt alt fra vinylplatespillere via kassettspillere og CD-spillere til digitale kretser for lydavspilling. De sistnevnte fås kjøpt med ferdig innspilte lyder.

En dagsaktuell mulighet er MP3-spillere som både kan være rimelige, er enkle å bruke, enkle å skjule under anlegget og der du selv kan spille inn de ønskede lydene. Bare pass på at høyttalerne har en impedans som passer til utgangen på spilleren!