Fotografiske vegger

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Denne byggemetoden brukes for å lage husmodeller fra grunnen av, og resulterer i bygninger der veggene er fotografisk korrekte gjengivelser av et forbilde. I tillegg kan metoden også brukes på selvkomponerte bygninger. Metoden er i tillegg forholdsvis rask og rimelig, i forhold til tradisjonell modellering.

Forberedelser

Foto: Jon Songøygard

Det første man trenger er bilder av alle veggene på bygningen som skal modelleres. Som et eksempel viser jeg en liten mannskapsbu fra NSB med fire rette vegger, uten tilbygg, "utvekster" eller andre vanskeligheter.

Det er best å knipse bildene mest mulig rett på hver vegg, slik at hjørnene på bildet blir mest mulig i vinkel. Vær oppmerksom på at bilder tatt i sterkt solskinn vil gi markante skygger på minst to av veggene! Det er derfor best å ta bilder i lettskyet vær.

Tilpasning i datamaskin

Et bilde gir oftest vegger med feil størrelse når du skriver det ut. En annen ting er at veggene på bildet ofte har skjeve vinkler på hjørner, vinduer, dører og slikt. Noe av dette kan ordnes alt når du knipser bildet, andre ting kan ordnes under fremkalling av bildet. Imidlertid kan det bli en langdryg prosess om du må gå flere omganger med bilder fra fotobutikken, så det klart enkleste er å behandle bildene selv, ved hjelp av et bildebehandlingsprogram. Dette kan gjøres uavhengig av om du fotograferte med et analogt eller digitalt kamera.

Krav til bildebehandlingsprogrammet

Programmet du bruker bør helst kunne rette opp skjeve vinkler, men iallfall må det kunne tilpasse bildene til eksakt riktig høyde og bredde. Fra datamaskinen er det også lett å skrive ut bildene på passende papir.

Bearbeiding av bildet

Et digitalt eller innscannet bilde er vanligvis ganske stort. Det er smart å gjøre endringer (opretting av skjevheter o.l.) før du endrer størrelsen på bildet. Her beskriver jeg bearbeiding av én vegg. Hver vegg bør lagres på en egen fil. Den samme metoden må anvendes på alle veggene til modellen.

Først retter du ut skjevheter (skew-funksjonen). Forsøk å unngå å endre bredde/høydeforholdet for mye når du gjør dette!

Dernest markerer du SÅVIDT utenfor kanten på veggene og krymper bildet til denne størrelsen (crop-funksjonen). Unngå helst å la veggen komme helt ut i kanten på bildefilen - spar bare en millimeter eller så på alle sider.

Lagre veggen som en egen fil. Bruk gjerne TIFF-format, så du ikke mister kvalitet på bildet (men filen krever mye plass).

Det er smart å fullføre alle fire veggene til hit før du gjennomfører neste punkt.

Nå kan du justere veggene til rett størrelse. Målet på grunnmuren tar du fra forbildet, høyden velger du slik at dører og vinduer blir passe høye, dersom du ikke kjenner den totale vegghøyden. Pass på at motstående vegger får nøyaktig samme bredde og høyde!

For å få pene hjørner på bygningen, lønner det seg å lage hjørnebord. Dette gjør du ved å låne etpar plankebredder fra enden på hver vegg og sette sammen to og to hjørner slik de skal være i forhold til hverandre på den ferdige bygningen. Unngå helst å ta med vinduer eller dører på hjørnebordene, da slike kan bli noe bredere enn de skal, hvis de er med på hjørnebordene. Alle hjørnebordene kan du lagre i én fil. Fordi høyden på veggene alt er tilpasset, vil hjørnebordene automatisk ha rett høyde.

Utskrift

Foto: Jon Songøygard

Siste trinn i prosesseringen av veggene består i å skrive dem ut. En enkel måte består i at du bruker sett inn-funksjonen i en tekstbehandler og setter inn alle veggfilene på ett ark. Hvis det dreier seg om en stor bygning, kan det i noen tilfeller lønne seg å vende noen av veggdelene 90º i bildebehandlingsprogrammet, før du setter det inn i tekstbehandlingsdokumentet.

Ikke bruk det fineste papiret

Selvklebende papir er klart å foretrekke til denne byggemåten, da slipper du bruk av lim, og du får samme limtykkelse over hele veggen. Etiketter som måler 20x29 cm fås kjøpt for knapt 3 kroner stykket, så det er heller ikke noe kostbart materiale. Fotopapir blir ofte for glatt, så det er lett å få fingermerker på veggene. Vil du ikke bruke selvklebende papir, er det derfor bedre å velge en vanlig, matt papirkvalitet.

Slik bygger du

Når du har skrevet ut veggene, kan du der ta mål av hvor stor bygningen skal være. Så trenger huset et reisverk. Innervegger av lettpapp er utmerket til dette formålet. Straks innerveggene er klare (smeltelim herder såsnart det har kjølnet, i løpet av 5-10 minutter) kan du klippe eller skjære ut de fotografiske veggene og klistre på.

Nå mangler husmodellen bare tak. Dette kan modellers med de materialene du liker, så som kartong eller plast, og etterpå males og patineres. Grunnmur lages enklest av balsaflak. Dermed er huset ferdig.

Foto: Jon Songøygard

Å få rett farge på endebord etc. er nesten den mest krevende oppgaven på en slik bygning. Et tips: Finn en farge som er temmelig nær, og gå over med patinering etterpå!

Fordeler

Du får en bygningsmodell der veggene er fotografisk realistiske. Modellen er også rask å bygge.

Ulemper

For noen vil det være en ulempe at man må sitte ved pc-en og redigere bilder.

Dette dreier seg ikke om tradisjonell modellering! Det er snarere snakk om en moderne snarvei til en bygningsmodell.

Hjørnebordene kan kreve litt sterkere lim enn det selvklebende papiret kan tilby. Selv om man bruker selvklebende papir, slipper man ikke helt unna liming.