FCS veksel

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Vekslen i Faller Car System gjør det mulig å skifte retning på bilene.

Den kobles via en bryter til 12V DC (?). Den finens i en gammel og en ny utgave, hvor den eldste er mekanisk, mens den nye (som omtales på denne siden) er magnetisk.

OS-FCS-Veksel.gif

Virkemåten er at når en bil kommer fra A, så kjører den rett frem over et lite gap og plukker opp tråden igjen ved B. Når vekselen aktiviseres kommer en liten metalltapp (4) opp under posisjon C1 (eller D1 for en høyre sving). Metalltappen tiltrekker styremagneten under bilen og den svinges til venstre eller høyre. Vekselen trenger konstant spenning når bilen skal svinges. Spenningen kan være AC eller DC og ca. 12-16 Volt.

Ved spenningen på 14 til 16 Volt anbefaler Faller en 47 Ohms, 1 Watt motstand for å unngå overoppheting av magneten.

Vekselen kan bare brukes til venstre ELLER høyre avkjøring. Venstre, rett frem og til høyre er altså ikke mulig med én veksel. Toppen (del 2) kan plasseres slik at tappen (del 4) kommer opp under C1 eller D1.

De svarte strekene fra A, B og C/D indikerer et lite spor hvor styretråden skal legges. Det kan være en fordel å fres opp dette sporet litt, da det er litt for grunt.

Når bilen kommer fra C/D er det ikke nødvendig å aktivisere vekselen. Styremagneten til bilen vil finne A tråden av seg selv.