FCS stoppspole

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk
OS-FSC-Stopmagnet.gif

Stoppspolene for Faller Car System gjør det mulig å stanse bilene på forutbestemte steder.

Stoppspolen skjules under veibanen. Den virker ved at den genererer et magnetfelt som påvirker en Reedkontakt i bilen. Dette gjør at bilen stanser og står der så lenge det er strøm på stoppspolen.

Den avbildede stoppmagnet brukes der bilen skal stanses og slippes løs igjen etter relativt kort tid. Hvis bilen skal stå i flere minutter eller timer/dager, skal en annen løsning velges. Da brukes en permanent magnet under veibanen for å stoppe bilen. Under denne permanentmagneten legges en stoppspole, og denne skal oppheve magnetfeltet fra permantmagneten, slik at bilen kjører igjen. Man kan lage denne løsning selv, eller kjøpe den fra Faller (P-plass stoppspole).

Lager man den selv så vær obs på at det kan bli litt prøving og feiling, og at forskjellige biler kan reagere forskjellig på samme magnetfelt. Årsaken kan være ulike reedkontakter og at motoren i bilene kan påvirke magnetfeltet.

Fallers Rullende landevei bruker prinsippet med permanetmagnet i vognene for at bilene skal stå stille mens toget kjører rundt med dem.

Stoppspole 1675 tilføres 12-16V DC. Det kan være nødvendig å justere strømstyrken for å endre magnetfeltet. Ikke bruk AC, da det skaper støy i spolen.

OS-FCS-Elfamagnet.gif

Det finnes også en tredje metode, hvor man bruker en elektromagnet fra ELFA, hvor bilen også stanser når det ikke er strøm på elektromagneten. Her er det en permanentmagnet som trekkes vekk fra bilen. Elektromagneten plasseres vertikalt under veibanen. Denne magneten har en pinne (C) hvor du plasserer en liten fastmagnet (D). Denne magneten stopper bilen når den blir ført helt opp under veibanen. Pinnen har sin høyeste posisjon når strømmen er slått av. Når elektromagneten aktiveres med 12 volt DC blir pinnen trukket inn i spolen og bilen slippes fri. Denne løsningen er lettere å installere enn å lage en løsning med permanentmagnet og Fallers 1675. Disse magnetene finnes i to utgaver, etter hvor lenge de tåler å få tilført strøm. Velg 100% varianten.