FCS - rullende landevei

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Fallers “Rullende landevei” (Rollende Landestrasse) gir mulighet for å frakte FCS biler på togvogner. Bilene kjører selv på og av vognene. I teorien. Det er meget imponerende å se på. Men før man blir euforisk, skal det sies at det er komplisert å få det til å virke perfekt. Det er nødvendig med justering av flere faktorer, og det er slett ikke sikkert at man kan få alle lastebiler til å fungere med Rullende landevei.

Virkemåte

Prinsippet er enkelt. En permanentmagnet i vognen sørger for å stanse bilen, og en elektromagnet (styrt av en bryter) under skinnene sørger for å oppheve permanentmagnetens magnetfelt for at bilen skal kunne passere. Ved flere vogner aktiveres elektromagneten på de vogner bilen skal passere. Det brukes standard bilvogner, påsatt et plasstykke med kjøretråd og magneter.

Utstyr til Rullende landevei

  • Rampe med kjøretråd
  • "veibane" til vognene (med kjøretråd og magneter)
  • To elektromagneter i “plasthus”, for montering under skinnene. (Til én vogn)

Bilene

Bilene er standard FCS lastebiler/semitrailere. Busser og småbiler er lite egnet. Det kan være nødvendig å justere magnetfeltet som genereres av motoren ved å vri på denne. Se justering.

Vognene

Faller leverer ikke vognene, men et plaststykke til å montere ovenpå vognene. I dette sitter en kjøretråd og magneter for å holde bilen på plass mens den står på vognen. Det er nødvendig å flytte magneten i forhold til standardplasseringen.

Elektromagneter

Elektromagnetene kommer parvis, i en plastkonstruksjon som skal monteres under skinnene. Posisjonen til elektromagnetene er fiksert i forhold til

Justeringer

Problemene er to delt:

  1. Noen biler stanser for tidlig, noen for sent, noen stanser ikke i det hele tatt
  2. Noen biler starter ikke igjen.

Det er flere faktorer som spiller inn på hvordan en reedkontakt reagerer på et magnetfelt. Generellt kan vi si at reedkontakten skal lenger inn i magnetfeltet før den slår til, enn for å koble fra igjen. Motoren i bilen har sitt eget magnetfelt som påvirker. Ved å dreie motoren rundt sin egen akse, kan man påvirke hvordan reedkontakten reagerer på et eksternt magnetfelt. Ofte er dette nok til å justere hvor bilen stanser. Det kan også være nødvendig å flytte magneten i vognene, men da skal ALLE vognene ha den samme tilpassning. Hvis bilen ikke starter igjen kan du prøve å øke spenningen en smule på elektromagneten, evt. dreie motoren ørlite.