Blokkstyring

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Denne artikkelen er dessverre ufullstendig. Om du vet mer kan du hjelpe MJWiki ved å utvide den.


Blokkontroll kan løses på flere måter. Felles for alle systemer er at man ikke kan ha lenger tog enn den korteste blokkseksjonen på annlegget. Den enkleste å forstå er basert på bruk av Reedkontakt og Bistabilt relé og en magnet på siste vogn. Andre måter kan baseres på deteksjon av strøm trekk i blokka eller digital styring med transponding og bruk av PC kontroll.

Enveis blokkontroll

Enveis blokkontroll vil kun tillate tog å kjøre en rettning. Det er den enkeleste form for kontroll og gir et innblikk i hvordan det fungerer i prinsippet.

Uni blokk tog kontroll.gif

Når tog kjører gjennom blokk 1 og siste vogn med magnet paserer Reedkontakt ut av blokk 1 åpnes rele i blokk 1 (Slik det er på tegningen). Det medfører at denne blokka blir strømløs og påfølgende tog vil stoppe om det kjører inn her eller er her allerede. Toget kjører nå videre over blokk 2 og når siste vogn kjører ut av blokk 2 vil medføre at blokk 2 gjøres strømløs. Samtidig vil Blokk 1 settes tilbake i på-stilling og "frigjøres", slik at tog kan kjøre videre. Når toget nå kjører over blokk 3 til 4 vil blokk 2 frigjøres og blokk 3 sperres. Siste blokk må koples mot første blokk, og således vil ringen sluttes.

Toveis blokkontroll

Toveis blokkontroll vil tillate tog å kjøre i begge rettning. Det krever en mer avansert kontroll.