Lysdioder

Fra MJwiki
(Omdirigert fra Lysdiode)
Hopp til: navigasjon, søk
L7953.jpg

En lysdiode er en elektronisk komponent som avgir lys når strøm flyter gjennom den. Lysdioder kommer i mange farger, former og størrelser. I hovedtrekk er det noen parametere en må ta hensyn til ved valg.

Parametere

Farge

Farge oppgis ofte i nm (nanometer) ~690nm tilsvarer rød, ~620nm oransje, ~585nm gul, ~565nm grønn, ~430nm blå. På hvite dioder oppgis ofte fargetemperatur i K hvor 3000K er varmhvite og 5500K er noe mer blått. Endel opererer også med X og Y koordinater i et fargekart.

Lysstyrke

Lysstyrke oppgis som regel i mcd (millicandela).

Spenning

Spenning (Vf) oppgir typisk spenning over dioden i det punktet hvor den avgir oppgitt farge og lysstyrke. Denne er viktig å ta hensyn til ved beregning av forkoblingsmotstanden. Vf er oppgitt i lysdiodens datablad og er typisk ca. 1,8 volt for røde, 2.0 volt for gule og grønne og ca. 3,5 volt for blå og hvite lysdioder.


Strøm

Strøm (If) oppgir maks strøm lysdioden tåler kontinuerlig. Ofte oppgis en verdi hvor oppgitt farge og lysstyrke inntreffer.

Størrelser

Lysdioder small.jpg

Lysdioder leveres i flere forskjellige størrelser, alt etter bruksområde.


Beregning av seriemotstand

Strømmen gjennom en lysdiode må alltid begrenses, ofte gjør man dette ved å benytte en formotstand. Basert på data over kan man regne ut motstanden man skal koble i serie med dioden. Ut fra kilden må en måle spenningen, vi tar utgangspunkt i 16 volt målt med standard multimeter. En finner da først spenningen over motstanden ved 16v-Vf, f.eks. 16v-2v=14v For å finne motstandverdien: R=14/If f.eks 14/20mA (14/0,02) = 700 Ohm

Retning

Lysdioder avgir kun lys om de kobles riktig vei, strømmen må flyte fra anode (+) til katode (-). En måte å finne riktig vei på er å sjekke det som er oppgitt i databladet, om det er tilgjengelig. Ellers vil diodetest ev. motstandmåling på et multimeter kunne gi svaret, da ved måle over dioden og se hvilken vei den gir lys, + på multimeteret er da anoden / + til dioden. En annen måte er å se om man kan finne et flatt merke på lysdioden, i så fall vil pinnen under være katode (-). På tre-pinnede dioder vil midterste pinne være katode (-).

Spesielt om hvite lysdioder

Disse er oftest basert på bruk av blå dioder som belyser et fosforskikt slik at man oppfatter det resulterende lyset som hvitt.