Timesaver

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Skiftespill designet av amerikaneren John Allen i 1972. Velegnet for sosiale sammenkomster, da det dreier seg om konkurrering om hvem som er raskest til å løse oppgaven.

Jstimesaver.jpg

Anlegget består av fem sporskiftere og utgjør et forbikjøringsspor og fem buttspor (en eller to av disse kan illudere en "hovedlinje"). Hvert av sporene har kun plass til et bestemt antall "enheter" (en "enhet" er et lok eller en vogn). Tegningen viser sporoppstilling samt hvor mange vogner hvert spor skal ha plass til.

Oppgaven

Det er et lok og fem vogner på anlegget. Hver vogn har sin faste startposisjon, og oppgaven består i å skifte de fem vognene til sine destinasjoner (spor). Spilles på tid, slik at det er den spilleren som raskest løser oppgaven som blir vinner.

En enklere versjon av skiftespillet består i at oppgaven skal løses med så få bevegelser som mulig. Vinneren er her den spiller som klarer oppgaven med færrest skiftebevegelser.

Kjørespill-alternativer

Spillet kan også kjøres ved at man velger tilfeldige spor for vognene; det kan gjøres vanskeligere ved at man tar med flere vogner og velger tilfeldige spor som mål, eller man kan føye til regler for hvilke vogner som kan gå til hvert av de fem sporene.

Alternativ bruk av sporplanen

Timesaveren ble designet for å fungere som en selvstendig sporplan, uten andre sportilknytninger enn de som er vist på tegningen. Imidlertid passer Timesaver-planen også ypperlig som en del av en større sporplan. F.eks. kan Timesaveren integreres i en rundbane, som på den måten får mangedoblet sine kjøremuligheter.

Eksterne lenker