Svingskive

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Svingskive er en slags bro i et jernbanespor som kan svinge i horisontalplanet.

Teknisk oppbygging

En svingskive består av to hoveddeler: svingskivegrava med sentertapp (pivot, "kongen") og selve svingskivevogna som dreier rundt sentertappen. Normalt er det anbrakt hjul på enden av svingskivevogna som løper på en skinne ned i grava. Noen svingskiver har et heldekkende plankedekke som skjuler hele grava, slik at det hele framstår som en skive med et spor over. Disse brukes gjerne der det er mye snøfall om vinteren.

Anvendelse

Hovedhensikten med en svingskrive er å skifte kjøreretningen på rullende materiell. For lokomotiver der det er forskjell på foran og bak, og der en av kjøreretningene er den foretrukne, er svingskiver i hvert fall ønskelig. Historisk er de i forbildet anlagt for damplokomotiver, men f.eks. snøryddingsmateriell vil også ha nytte av en svingskive. Mange svingskriver er fortsatt i bruk i Norge, snart 50 år etter at dampdriften opphørte.

Fordi svingskiva prinsippielt kan stanse hvor som helst i et 360 graderes omløp, er det også mulig å koble spor til hvor som helst langs svingskivegrava. Det utnyttes i lokstaller slik at man bruker svingskive i stedet for sporveksler for å nå de ulike cellene i stallen.


Forbildet

Norske svingskiver for normalt spor har i hovedsak være utført for lengder på 12-12,5m, ca 14m, 15-15,5m, 16m, 18m og 20m.

NSB-skive 20 meter

Svingskiv-020.jpg