Smussing av lokomotiver

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Denne artikkelen er opprettet med tillatelse fra Morten Hagen, og er hentet fra hans Weblogg på Forum for Modlelljernbaneforeningen i Norge. En modell av Di3 fra Heljan er benyttet som eksempel.

Det første som må gjøres er å maskere rundt gitteret på begge sider.

Di3 - 1.jpg

Så lages en fargemix som ser passe møkkete ut (i Mortens mix er det grått med litt brunt og sort). Denne blandingen tynnes ut kraftig i forholdet 1 del maling og ca 9 deler tynner(ikke bruk vann).

Di3 - 2.jpg

Gi gitteret på begge sider en dusj med denne blandingen med airbrush og fjern maskeringen.

Di3 - 3.jpg

Deretter gis nedre del av loket og boggiesidene samme omgang med airbrushen. Her kan det sprøytes på litt kraftigere enn på gitteret i og med at fargen er kraftig fortynnet. Man skal sprute på ganske mye før malingen begynner å bli dekkende.

Di3 - 4.jpg

Det samme gjøres i endene. Sørg for at buffere og ploger også får litt av smussen. Gi toppen på snuten og taket en fin dusj.

Di3 - 5.jpg

Når dette er gjennomført rundt hele loket og resultatet er akseptabelt, sprøytes litt rustfarge på strategiske steder. Det er greit å ha bilder av forbildet for hånden. Her har Morten sprøytet litt forsiktig på tanker og boggiesider. Dersom det sprøytes på for mye rust, er det bare å sprøyte på litt smuss over igjen for å tone det ned.

Di3 - 6.jpg

Gi gjerne bufferne en forsiktig sprut med rust også. Når resultatet er akseptabelt settes loket til tørk. Det skal tørke så lenge at vasking og tørrbørsting ikke vil ødelegge malingen som nå er allerede lagt på modellen.

Di3 - 7.jpg

Di3 - 8.jpg

Når loket er tørt kan vaskingen begynne. Her har Morten brukt matt svart og 000 pensel. Ta maling på penselen og dra av mestparten av malingen på en papplate e.l. Deretter dyppes penselen i whitesprit (oljemaling) eller rødsprit (akrylmaling). Legg så forsiktig en liten dråpe på detaljene som skal fremheves. Under har Morten gjort dette på tappene under gitteret samt noen detaljer på loksiden. Han lagde også rennemerker fra taket på samme måte.

Di3 - 9.jpg

Gjør det samme med detaljene i endene. Legg merke til hvordan dråpene som legges på nærmest faller på plass av seg selv og gir en bra effekt; spesielt rundt lysene. La modellen tørke når en side er ferdig.

Di3 - 10.jpg

Til slutt tørrbørstes boggiesidene og takdetaljene forsiktig med en farge som er litt lysere en smussfargen som opprinnelig ble sprøytet på. Ved tørrbørsting dyppes penselen i maling og deretter dras nesten all malingen av på en papp plate, slik at det er veldig lite som legger seg på detaljene. Det er viktig å være forsiktig her. Ha heller for lite maling på penselen enn for mye.

Di3 - 11.jpg

Di3 - 12.jpg

Det ferdige prosjektet kan se slik ut:

Di3 - 13.jpg

Opphavsrettigheter: Morten Hagen (http://www.mjf.no/forum/forum_posts.asp?TID=2414&PN=12)