Slik velger du riktig digitalstyring
Denne artikkelen er dessverre ufullstendig. Om du vet mer kan du hjelpe MJWiki ved å utvide den.
Innhold
- 1 Hva omfatter digital modelljernbane?
- 2 Hva slags utstyr har jeg fra før?
- 3 Hvor mye penger ønsker jeg å legge i dette?
- 4 Hvem ønsker jeg å kjøre sammen med?
- 5 Åpen eller lukket standard (Märklin vs røkla?)
- 6 Bakoverkompatibilitet?
- 7 Digitalisering av veksler?
- 8 Datastyring
- 9 Stillverk
- 10 Henvisninger
Hva omfatter digital modelljernbane?
- styring av tog
- styring av togveier
- styring av signaler
- styring av veksler
- tilkobling til pc/datamaskin
- automatisk togdrift sammen med pc/datamaskin
Hva slags utstyr har jeg fra før?
Hva slags utgangspunkt du har som mj-er vil trolig styre mye av ditt valg av digitalstyring for din modelljernbane. Kjører du Z-skala så er antall produkter (så som dekodere og slikt) relativt begrenset), det vil kanskje også være mer naturlig for en som allerede besitter Märklin-tog og skinner å gå for en ren Märklin-løsning når det gjelder digitalt. Märklin har et fulltallig og komplett sortiment for din modelljernbane. Ulempen kan være at Märklin-utstyr oppleves som relativt dyrt
Hvor mye penger ønsker jeg å legge i dette?
Det finnes digitalstyring i alle prisklasser. De billigste settene får man kjøpt for mellom 1000kr og 2000kr, mens man får mer avanserte sett fra 2000kr og oppover. Det er ofte flere funksjoner på de dyrere settene, men de fleste produsenter har sørget for at man kan utvide de billigere settene til samme standard som de dyrere settene etterhvert.
Hvem ønsker jeg å kjøre sammen med?
Veldig ofte blir man påvirket av enten klubben man er medlem av og/eller venner som har modelljernbaneanlegg. Det betyr i praksis at man kjøper en digitalstyring som er kompatible med den styringen den lokale mj-klubben har, eller den styringen venner og bekjente har.
Åpen eller lukket standard (Märklin vs røkla?)
Det er en god del forskjellige standarder tilgjengelig. DCC-formatet gjør det mulig å bruke dekodere fra mange forskjellige produsenter i lokomotiver og styre disse med en digitalstyring som er DCC-kompatibel (f.eks lokomotiv med Lenz-dekoder kan kjøres med digitalstyring fra Digitrax). Man kan nok støte på en del småproblemer ved programmering av forskjellige dekodere, men dette er absolutt overkommelig.
Motorola-formatet er en del mindre universalt, og brukes i hovedsak av Märklin. I tillegg er det svært få andre produsenter som har utviklet noe utstyr som er kompatiblet med Märklins digitalstyring, noe som betyr at man i verste fall låser seg til et system og en produsent.
Imidlertid er det nå også kommet endel produsenter som leverer dekodere som kan brukes sammen med både DCC og Märklin systemet. som f.eks. Uhlenbrock, ESU m. fl.
Bakoverkompatibilitet?
Digitalisering av veksler?
Hvorvidt man digitaliserer veksler, signaler og andre styrte enheter på annlegget kommer an på hva man synes er enklest. Fjernstyring av ikkedigitaliserte veksler krever en hel spagettirett med kabling som kan være vanskelig å holde styr på dersom man trenger å endre på oppsettet ved en senere anledning. Bruk av vekseldekodere reduserer kabelsalaten betraktelig, men kjøp av dekodere tærer godt på lommeboka. Et alternativ til å kjøpe fabrikkbygde dekodere er å bygge dem selv. Dette krever derimot et minimum av kjenskap til elektronikk og lodding.