G skala

Fra MJwiki
(Omdirigert fra Skala G)
Hopp til: navigasjon, søk
LGBs "Stainz" er verdens mest utbredte G-skala lokomotiv

Det tyske firmaet Lehmann begynte å produsere modelljernbane på 1970-tallet. Forbildene var smalsporsmateriell, modellene var i målestokk 1:22,5 med 45 mm sporvidde (tilsvarer meterspor i virkeligheten) og konstruert for utendørs drift (Hagejernbane). Navnet på togene ble LGB (Lehmann Gross Bahn) og målestokken ble kalt "G", som både henspiller på det tyske "Groß" og "Garten" samt det engelske "Garden".

LGB gjorde suksess også i USA, amerikanske produsenter møtte konkurransen ved å bruke LGB-sporvidden til å lage normalsporsmodeller i skala 1:29 (blant andre Aristocraft og USA Trains), samt mer skalariktige modeller av amerikanske smalsporslok i 1:20,3 (Bachmann). Også Lehman produserer nå tog med normalsporet forbilde. I følge firmaet kjører disse på G-spor, men de har en annen målestokk en togene med smalsporet forbilde.

Nesten alle produsenter med 45 mm sporvidde bruker betegnelsen G-skala i sin markedsføring, mens seriøse hobbyutøvere benytter samlebetegnelsen Large Scale, hvori opptatt Märklins Skala 1

G-skala er en problematisk betegnelse ettersom den ikke sier noe sikkert om målestokken. MOROP har i sin NEM 010 ikke normert noe som heter G skala. Tog i målestokk 1:22,5 som kjører på 45 mm spor tilsvarer MOROPs skala IIm, og tog med normalsporet forbilde som kjører på 45 mm spor tilsvarer - hvis de er laget i riktig målestokk - MOROPs skala I.