Papp og papir

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Papp og papir er underkjente byggematerialer for modeller av bygninger. Den enkleste metoden er klippeark, best resultat får man ved å bruke papp/papir slik som man bruker styren; tilkapping av deler i div. dimensjoner og sammenføying med lim. Man kan finne en rekke klippearkhus på internett. Mange av disse er riktig bra mens noen er pappeskeaktige og enkle.


Fordeler

© Øystein Wiik

Materialene koster lite. Selv om man går ut og kjøper noen fine A2 ark som isolert sett virker dyre, så er det drøyt og kostnadene blir likevel minimale. Tilgangen er enorm. Fra søplekassa til kunstmaterialutsalg kan man lett finne det man trenger. Kvaliteter finnes det et utall av, det være seg strukturer, tetthet/stivhet, pregbarhet. Dimensjoner nok til å dekke de fleste behov finnes. Verktøyet er alminnelige ting. Skarpe kniver, skjærelinjaler, skjæreunderlag, pregeverktøy og diverse lim. Papir og kartong er lett å kappe, lime og male.

Ulemper

Papp/papir med typiske modell-strukturer av panel, murstein eller takstein finnes sjelden ferdig. Disse må man lage selv. I forhold til styren er papir ofte litt upresist i uttrykket. Til gamle, litt slitne hus er lurvetheta bare et pre. Presise styrenplanker blir feil når man modellerer rønner. Skal man bygge moderne glasspalass så er kanskje ikke papp det første man tenker på, men man kan like godt bruke det. Det er bare om å gjøre å finne materialer med de riktige overflatene. Papirteknikker passer i alle skalaer. Men man må jakte på materialer som strukturmessig passer til skalaen. Finere papir for de små skalaene og grovere for de store.

Byggetegninger

Nøyaktige mål og beregninger letter arbeidet og sikrer et bra resultat. Husdelene kan med fordel tegnes ut på husets datamskin, f.eks med Corel Draw . Vanlige ruteark,passer, blyant og linjal kan absolutt være fyllestgjørende redskap, men det er neppe tvil om at datategning tar et par kjappe innersvinger på håndtegninger i løpet av byggeprosessen.

Datautskrifter

Enkeltdeler og overflatedeler kan godt skrives ut direkte fra datamaskinen, for eksempel dørblader, vindussprosser, en flekk av bar murstein under avflasset puss osv. Prøv ut forskjellige papirtyper i printeren, det er utrolig hva en alminnelig hjemmeprinter kan og finner seg i! Husk at printerprogrammer har en rekke mer avanserte innstillinger for papirkvaliteter, blekkmengder etc. Tykkere papir krever mer blekk. Det er bare å prøve seg fram.

Struktur

© Øystein Wiik

Overflatene på papir kan ha mange forskjellige uttrykk. Fra det glatteste til røffe ting. Mange utsalg for kunstmaterialer har godt utvalg av papir med mange spennende overflater. Akvarellpapir gir for eksempel fine pussede murvegger. Panel og listverk kan lages ved å strimle opp papir i passelige striper og lime på. Du kan prege med en sløv kniv el.l. i vått, porøst papir osv. Noen overflater, særlig tak, egner seg for juks gjennom å støpe en struktur rett på pappen med plastresin.

Lim og maling

Lim til papp og papir kan være så mangt. Montasjelim på sprayboks passer til midlertidig å feste utskriften av vegger med lysåpninger på emnene. For å ha noe å skjære etter. Sammenføyningen kan gjøres med alminnelig hvitt trelim som er tynnet litt med vann. Tapetlim går også. Cyanolim kun når det er nødvendig med rask heft.

Til maling på papp/papir passer matt akryl. Myk nylonpensel gir jevn, fin påføring. Patinering er viktig på gamle hus. Airbrush, pastellkritt, pulver og vask. Du kan også tegne på med blyanter og lignende. Sjekk ut såkalte akvarellblyanter. Fargen løses og dras utover med en våt pensel. Litt fysisk vandalisme til slutt blir prikken over i-en.


Ressurser:

Papercreek lager bra hus
Masters of the trade
Dansk web-sted med stoff om bygging i papp og papir
Utvalge artikler