Moskaug Tor-Jørgen: Resin støping av lokomotiv

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Resin støping av ett Z-Skala lok

HPIM5004-mjf-small.jpg

Dette var mitt første forsøk på å ta en avstøpning av ett lok ved hjelp av silikon form og Resin støping. Som første forsøk overhode så synes jeg resultatet ble tilfredstillende med en relativ rask prosess.Materialer

Her er materialene som jeg brukt.

  • Wacker Silicones: Elastosil 4601 A/B for å lage selve støpeformen. (9:1=1Kg)
  • AXCON: Axcon F16 A+B for selve resin støpeningen. (1:1=2Kg)

Produktene kan fås kjøpt gjennom Wilh.Willumsen på Stabekk utenfor Oslo.

Wacker Silicones
AXCON Resin

Forberedelser for støpe form #1

HPIM4993-mjf.jpg

Først så fylte jeg lokkåpen med modell plastikk leire.

NB: Ikke all modell plastikk leire/plastelina kan brukes. Noen typer reagerer med silikonen og gjør at den ikke herder. Whillumsen selger en slik modell leire (Gul type) som egner seg til dette formålet.

Vasket modellen først med såpevann og så med Isopropanol for å fjærne eventuelt olje rester osv. La modellen tørke skikkelig før den avstøpes.

TIPS: Hvis du bruker superlim noen steder på orginal modellen dette dekkes til med fks. Tamya sin metall grunning e.l. Superlimet reagerer med silikon formen og vil ikke hærde rundt dette området. Har lært dette den tungvindte veien :(HPIM4994-mjf.jpg
Så bygde jeg meg en boks av styreen plater og satte lokkåpen i bunn av denne. PS: Boksen bør være dobbelt så høy som første fylling.

Material miksing

HPIM4996-mjf.jpg

Mikset så Wacker silikonen i forholdet 9:1. Man har rimelig god tid på seg til å mikse denne før herdingen begynner. Opp til 60 minutter i romtemeratur. Før jeg helte i silikonen i formen så slo jeg hardt miksebollen mot gulvet for å få mest mulig luftbobler til å stige til overflaten. Det blir mange av dem og som dere ser så ble det fortsatt noen igjen etter at silikonen hadde herdet. Tror nokk jeg en eller annen gang blir nødt til å lage meg en vakum boks slik at jeg får ut alle luftboblene. Lar man den stå stille i romtemperatur og herde så så stiger de fleste luftboblene til toppen.
Herde tid:

Silikon-varmeovn-herding01.jpg

Jeg fremskyndet herdetiden ved å sette formen i stekeovnen på ca 50-70grader. Lot den stå i ca.20-30minutter og første støpe formen var bare å ta ut og gjøre klar til neste steg. I følge databladet skal det ta 20minutter ved 70grader.


Forberedelser for støpe form #2

HPIM5000-mjf.jpg

Etter å ha fjernet modell leiren så limtejeg fast noen tynne messing rør til forskjellige steder på lokkåpen. Dette for at luft skal kunne presses ut ved fylling av resinen for selve avstøpningen. Plasser dem på de "høyeste" stedene for best ressultat. PS: Jeg fylte rørene mine med modellleire slik at ikke silikonen skulle fylle dem igjen. Neste gang så skal jeg bruke solide stenger istedenfor rør.


HPIM5003-mjf.jpg

En ting som jeg glemte før jeg helte i silikonen for neste halvdel av formen. Var å legge på ett tynt lag med "Apoteker" vaselin. Den kalles Hvit vaselin og fås på blå tuber. For når jeg prøvde å få løs halvdelene etter herdingen i stekeovnen så satt de to ganske godt sammen og jeg måtte bruke skalpell for å få løsnet de fra hverandre. Med det resultatet at passformen og støpen i kantene på loket ikke ble 100% etterpå. Silikonen på selve lokkåpen løsnet greit.

Støpingen:

HPIM5004-mjf.jpg

Elastosil Resinen har miksingsforholdet 50:50. Og man har IKKE lang tid på seg til å mikse dem før man må helle den i formen. KUN CA 1 MINUTT før den begynner å stivne. Så vær rask slik at resinen flyter best mulig ut i alle små hulrom. Etter ca. 30 minutter hvis man er litt utolmodig så kan man forsiktig løsne formen og ta ut den ferdige lokkåpen. Men den er fortsatt litt myk og kan da lett bli deformert før den sivner helt og blir hard. Så neste gang så vil jeg la den ligge minst ett par timer før jeg tar den ut av formen.


Resultatet:

Siden jeg "ødela" den andre halvdelen av støpeformen noe med kniven så ble skjørtekantene og stigbrettene ikke så veldig bra. Men alt i alt så er jeg meget fornøyd med mitt første resultat og kan nå få laget meg en egen liten flåte av disse F-7 lokene som jeg kan male i de fargene jeg ønsker uten at det koster meg skjorta.


HPIM5005-mjf.jpg
HPIM5008-mjf.jpg
HPIM5167-mjf.jpg


Artikkelen er skrevet av Tor-Jørgen Moskaug og beskyttet mot redigering etter forfatterenes ønske. Han har også tatt bildene; kopiering eller gjengivelse er ikke tillatt. Mer informasjon om prosjektet på forfatterens hjemmesider