Moduler

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Denne artikkelen gir en introduksjon til modulbygging.
Dersom du er ny i MJ-hobbyen vil artikkelen Introduksjon til MJ hjelpe deg med kjøp av startsett.
Dersom du allerede har startet med MJ, vil artikkelen Anleggsplanlegging: Ditt første anlegg
hjelpe deg med konstruksjonen av ditt første permanente anlegg.
Moduloversikt på FREMO-treff i Arendal 2001
"Flyfoto" fra FREMO-treff i Arendal 2001 (noen av modulene)
Glade deltakere på FREMO-treff i Arendal 2001

Med moduler mener man i MJ-sammenheng modelljernbaneseksjoner som er bygd i henhold til en modulstandard. Et minimumskrav til en modulstandard er at den angir skala, sporvidde og utforming av grensesnitt mot neste modul. Grensesnittet beskriver både landskapsprofilen, sporenes plassering og den elektriske sammenkoblingen.

En modustandard kan i tillegg spesifisere en rekke andre ting, feks minimumsradier, type av landskap og nasjonalitet på bygninger.

Den mest utbredte modulstandarden i Norge er FREMOs standard for moduler i H0. Det finnes en rekke modulstandarder for forskjellige skalaer og sporvidder. I Skala Z øker den norskutviklede Zmod sin popularitet. Det er praktisk å undersøke hvilken standard som er mest utbredt i ditt hjemdistrikt.

En av de viktigste drivkreftene for modulbygging er å kunne delta på Modultreff hvor man kan koble sin(e) modul(er) til andres. Slik kan det skapes store anlegg hvor det kan avholdes trafikkspill.

Det er viktig at rullende materiell ikke får problemer i modulovergangene, slik at driften av togene kan skje problemfritt. Det er forskjell på toleransekrav i de ulike standarder. Noen standarder forbinder moduler med løse skinnestrenger og lasker, mens andre baserer seg på at skinnene møtes der de skal, uten bruk av lasker. Dette stiller store krav til nøyaktighet i arbeidet med grensesnittet.

Man står som regel fritt i å definere form og størrelse på sin modul, men man bør ha transportvennlighet med som en parameter. Den bør være lett, men solid. En modul lages typisk så den lett kan fraktes i en vanlig bil. Størrelsene 50x120cm, 50x100cm, 60x120cm er eksempler på brukte størrelser.

Stasjoner er vanskelige å få plass til på de over nevnte mål. (En relativt liten stasjon som Grorud blir nesten 16 meter i H0.) I stedet for én lang modul kan den deles opp i seksjoner. I hver ende sørger man for at grensesnittet er standardisert, internt på seksjonene kan man gjøre som man vil.

I tillegg til stasjonmoduler finnes strekningsmoduler. De kan være rette eller buede.

Seksjoner er ikke det samme som moduler. En modelljernbane som er delt inn i seksjoner vil uten spesialtilpasninger bare kunne settes sammen på én måte.

Diorama brukes som betegnelse på et stykke modelllandskap/bygningsmiljø som ikke er en del av et større anlegg, og heller ikke er bygd i henhold til noen modulstandard. Diorama er et begrep som benyttes av skalamodellbyggere i alle generer.

Relatert

Eksterne lenker