MJwiki:Slik legger du ut bilder

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Bilder av modeller og anlegg er en sentral bestanddel på MJwiki. Vi ønsker oss mange bilder, gode bilder, ikke for store bilder, riktig merkede bilder, og bilder vi har lov til å bruke. Bildene må lastes opp til vår server, MJwiki tillater ikke eksterne lenker.

Sjekk opphavsrettighetene

Du må sjøl kontrollere at du bare laster opp bilder som

  • du selv har copyright til,
  • eller har innhentet tillatelse til å laste opp,
  • eller det ikke er copyright på.

Ved å laste opp et bilde gir du tillatelse til at det blir liggende på serveren i hele MJwiki.no sin levetid. Det er ikke tillat å slette bilder annet enn av redigeringshensyn. MJwiki.no forplikter seg til ikke å republisere bildene i annen sammenheng.

Gjør klar bildefilen

Bildefiler som lastes opp kan være helt opp i 2 Mb. Mer anvendelig størrelse på bilder er en ca 1000 til 1400 pixler på lengste side, altså en langt mindre filstørrelser Husk komprimering til medium kvalitet. Formatene som bildemotoren godtar, er JPEG til fotografiske bilder, PNG og GIF til tegninger og andre små bilder. Programvaren godtar ikke plasskrevende og kompliserte TIF. Her er steg for steg bruksanvisninger i hvordan du klargjør bilder i Photoshop og i det utmerkede og norskspråklige gratisprogrammet PhotoFiltre.

Last opp et bilde

Klikk "Last opp fil" i toolbox-menyen til venstre. På de fleste nettlesere vil du se en "Browse..."-knapp eller en "Bla igjennom..."-knapp, som vil bringe deg til operativsystemets standarddialog for å åpne filer. Når du velger en fil, vil navnet på filen dukke opp i tekstfeltet ved siden av knappen. Trykk på "Last opp"-knappen for å laste opp filen. Dette kan godt ta litt tid hvis du har en langsom internettforbindelse. Du vil bli advart hvis bildefilen er for stor eller i feil format. Når bildet er på plass og godtatt, vil en informasjonsside om bildet bli åpnet. Noter gjerne ned filnavnet.

Bruk bildet i en artikkel

For å bruke bildet i en artikkel, bruk en lenke av dette slaget: [[bilde:filnavn.jpg]] eller [[bilde:filnavn.png|alternativ tekst]]. Det er lurt å notere ned nøMJwiki anbefaler å bruke thumbnailsfunksjonen i lenkene slik at bildet framstår som noe mindre inne i artikkelen, men kan åpnes i fullt format i eget vindu. Med denne måten å bruke bilder kan originalen være inntil 8-900 piksler bredt. En typisk thumblenke er [[bilde:filnavn.png|thumb|alternativ tekst]]. Med tillegg som "left,right,centre,none" kan man styre plasseringen av thumbs på siden, og med "px400" og tilsvarende kan man bestemme størrelsen på thumbsene.

En oversikt over alle bildefiler på serveren finner du på spesialsiden Bildeliste.

Ingen ekstern lenking

Det ikke er mulig å linke til bilder som ligger på eksterne servere (slik det f.eks. er mulig på Norsk MJ-forum). Dette er gjort for å minimere problemene med "lenkeråte" og å ikke stjele andres båndbredde. Og vi øker terskelen for å bruke bilder som er rettighetsbeskyttet.