Märklin

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Märklin


Märklin (Gebr. Märklin & Cie GmbH) er en tysk produsent av MJ-artikler. Firmaet har tilholdssted i Göppingen. Sammen med Fleischmann hører Märklin til de største tyske firmaene i bransjen. De forsyner ikke bare hjemmemarkedet, men har også en utstrakt eksport.

Bedriften ble grunnlagt i 1859 av Theodor Friedrich Wilhelm Märklin. I begynnelsen laget de leketøy - så som dukkekjøkken - av blekk. Märklin var først ute med introduksjonen av standardiserte sporvidder i 1891. Senere, i 1935, introduserte de, som en av de første i verden, H0 skala. I 1972 introduserte Märklin verdens minste serieproduserte MJ-bane, mini-club, i Z skala.

I 1984 introduserte Märklin 1. utgaven av sitt digitalsystem Märklin Digital. Systemet er bassert på teknologi levert av Motorola, og derfor brukes også benevnelsen Motorola-system om Märklin Digital. 3. utgaven av Motorola-systemet ble introdusert i 2004.

Trix


Trix (Trix Modelleisenbahn GmbH & Co. KG) også fra Göppingen ble i 1997 kjøpt opp av Märklin. Märklin har siden oppkjøpet jobbet med å gjøre Trix-merket mer og mer likt Märklin. Trix' eget Trix Express, et tre-skinne likestrøm system, samt digitalstyresystemet Selectrix, har blitt borte fra sortementet. Til gjengjeld fikk Trix i 2005 C-skinne-systemet til Mãrklin og en DCC-versjon av Märklin systems, kalt Trix systems. Mens Trix systems er kompatible med selectrix, er det ikke det med Motorola-systemet.

Kingsbridge Capital


24. Mai 2006 ble Märklin Holding, selskapet som eier merkene Märklin og Trix, solgt til Kingsbridge Capital.

Produksjon


I tillegg til hovedkontorene og fabrikkene i Göppingen, produseres Mãrklin og Trix også på fabrikker i Sonneberg og Nürnberg, Tyskland samt i Györ, Ungarn.

For tiden (2006) leverer Märklin MJ-utstyr innen disse fem produktseriene:

Märklin 1
målestokk 1:32, 45mm spor, to-leder vekselstrøm. (inkludert ett dampdrevet lok)
Märklin H0
målestokk 1:87, tre-skinne vekselstrøm.
Trix H0
målestokk 1:87, to-leder likestrøm.
Minitrix
N, målestokk 1:160, to-leder likestrøm.
Mini-club
Z, målestokk 1:220, to-leder likestrøm.

Lenker