Lysrør

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Lysrør fås etterhvert i mange forskjellige utgaver, med fargetemperaturer på ca. 2700 - 5000 K. 5000 K vil si at de nærmer seg dagslys. Og det er jo tilsynelatende bra. Hovedproblemet med lysrør er at de fleste ikke er gode på å gjengi farger korrekt, slik som en glødelampe kan.

Gassene i lysrør finnes i mange utgaver og har forskjellige egenskaper. Det som er typisk for lysrør er at de mangler glødelampens egenskap i å påvirke alle fargene jevnt. Om man skal tegne opp en kurve som representerer de fargene et lysrør sender ut (som påvirker vår oppfattelse av fargene i et objekt), så er den ikke jevn. Det kan mangle biter av fargeskalaen og andre farger kan være overrepresentert. Og dette får konsekvenser for hvordan vi oppfatter fargene.

Et lysrørs evne til å gjengi farge kan uttrykkes i Color Reendering Index, som betegnes med Ra, hvor de beste rørene (i hvertfall fra Osram) ligger på litt over 80. Det foregår intens forskning på dette, og situasjonen er kraftig forbedret. Man skal dog være klar over at det selv med en høy CRI (Ra) kan forekomme overrepresentasjon av farger.

Generellt bør man være forsiktig med å bruke lysrør som belysning på MJ-anlegg, da det kan ødelegge fargene fullstendig.

}
Colour Rendering Group Colour Rendering Index (Ra) Typisk bruk
1A Ra>90 Hvor helt eksakt fargematch er påkrevet.

Trykkfargekontroll, Kunstutstillinger mm.

1B 90>Ra>80 Hvor nøyaktig fargebedømmelse er nødvendig eller god fargegjengivelse er nødvendig.
2A 80>Ra>70 Hvor moderat fargegjengivelse er nødvendig.
2B 70>Ra>60 Hvor moderat fargegjengivelse er nødvendig.
3 60>Ra>40 Hvor fargegjengivelse er av liten betydning, men markant fargeforvregning er uakseptabel.
4 40>Ra>20 Hvor fargegjengivelse er uten betydning, og markant fargeforvregning er akseptabel.