Lyd i lokomotiver

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Denne artikkelen er dessverre ufullstendig. Om du vet mer kan du hjelpe MJWiki ved å utvide den.
Denne artikkelen synes å trenge å bli oppdatert om gjeldende state of art angående temaet.

Digital styring av lokomotiver har gitt nye muligheter for å modellere forbildets lyd på et MJ-anlegg. Den vanligste metoden er å montere lyddekoder og høyttaler i lokomotivet. Hastighetskommandoene til lokomotivets motor, blir tolket av lyddekoderen og gir riktig lyd til faktisk hastigheter. Funksjonskommandoer styrer fløyte, horn og andre hastighetsuavhengige lyder. Stadig bedre lyddekodere leveres av et økende antall produsenter til fallende priser. Men produsentene er langt fra enige om de tekniske løsningene

Dekodertyper

Ekte lyddekodere

I digitalstyringens barndom hadde lokomotivdekoderen bare to oppgaver. Den skulle styre lokomotivets motor (hastighet/retning) og lys. En moderne lokdekoder kan modellere lokomotivets hastighet mer forbilderiktig, tilpasses ulike motorer bedre rent teknisk, lar seg styre fra signaler, fininstille lys og lyssignaler og mere til. Den løser altså fortsatt bare de opprinnelige to oppgavene, men på en bedre måte.

Produsenter som ville bruke den nye teknologien til å lage lokomotivlyd med høyttaleren i lokomotivet, valgte en åpenbar strategi: De konsentrerte seg om lyden. Motor og lys fikk de vanlige lokdekoderne ta seg av. Digitalstyrt lyd ombord i tog var noe nytt, det var dyrt, best å la hobbyens utøvere få velge om de ville ha dyr lyd eller nøye seg med de vanlige, mer rimelig lokdekoderne.

De rene, også kalt ekte, lyddekoderne benytter hastighetsordren egentlig beregnet for motoren, som ordrer til å lage en bestemt lyd. En ordre om sakte motorhastighet til lokomotivdekoderen førte samtidig til at lyddekoderen produserte lyden til et saktegående lokomotiv. (Uanvhengig, parallellkoblet system)

Etter hvert som teknologien har forbedret seg, modellerer de ekte lyddekoderne svært mange av lydene forbildet lager i ulike hastigheter og driftssituasjoner. Lyddekoderne lager forskjellig lyd for en og samme hastighet etter om hastigheten oppnås under aksellerasjon eller oppbremsing. Lyddekoderne modellerer lyd fra spesifikke lokomotivtyper og -utgaver, ikke bare etter et generelt forbilde. Lyddekoderens tekniske fordel som ren lydprodusent, gjør at markedets mest detaljerte og forbilderiktige lyden blir laget ved hjelp av disse.


Dekodere med lyd.

Standard lyd

Forbildetro lyd

Oppdaterbar lyd

CV-tabeller for lyd

Funksjonstaster for lyd

Koblinger og standarder

Mange produsenter utstyrer sine ordinære lokomotivdekodere med et standard støpsel for tilkobling til lyddekodere. Dermed er det ikke nødvendig å lage egen tilkobling fra lyddekoderen til lokomotivets strømopptak. Den åpne standarden kalles SUSI - Serial User Standard Interface - og er utviklet av Dietz Modellbahntecknik i Tyskland. De fleste store dekoderprodusentene innenfor den europeiske grenen av DCC-familen støtter SUSI, blant andre Doehler & Haass, LENZ DigitalPlus, Müt, Rautenhaus, Train-Control, Uhlenbrock og Zimo.

Produsenter

ESU

Soundtraxx

Quantum Sound Industries (QSI)

Quantum Sound Industries (QSI) leverer lyddekodere med amerikansk forbilde. Atlas, Broadway Limited og Proto 2000 bruker dekodere fra denne produsenten, og disse leveres fabrikkmontert fra modellprodusentene. QSI leverer dekodere både med diesel-lyd og damp-lyd. Lyden er prototypisk riktig utifra hvilken modell dekoderen er montert i.

I 2007 planlegger QSI å selge lyddekodere løst for ettermontering i modeller levert uten lyd. Atlas har to serier med lok, en serie med lyd (Master series Gold) og en serie uten lyd (Master series Silver) hvor rammen/chassiet er det samme, noe som forenkler ettermontering av dekodere betydelig.

QSI-dekodere kan være en utfordring å få programmert, siden de har en tendens til å kreve en ganske sterk programmeringspuls.

Dekoderne har standard DCC-format med egne CV-verdier for lydinnstillingene. De krever også digitalsett som har funksjoner F0-F12 tilgjengelige for å kunne utnytte alle finessene som er inkludert (som f.eks F10 som gir skalahastighet utlest av en computerstemme).

Digitrax

Uhlenbrock

Intellisound er Uhlenbrock sitt lyddekodersystem. Systemet er modulbasert. Dekoderne er som før + en firepolet lydinfoutgang av type SUSI. Dekoderne 73400/73410 og 76400/76420 er dekodere med lydutgang, det finnes flere. (Lyddekodere til Uhlenbrock kjennetegnes av 400 nummeret; 7z4y0) Lydkortet er er en egen dekoder som kan plaseres annet sted i loket. Noe som er en stor fordel når det er trangt om plassen. Intellisound har tre høyttalerstørrelser å velge mellom. Den minste er 18x18x12mm, mellomstr. er .... Det finnes eget programeringsutstyr for Intellisound.

Kuhn