Landskapsdetaljer

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Denne artikkelen er dessverre ufullstendig. Om du vet mer kan du hjelpe MJWiki ved å utvide den.


Man kan si at et MJ-anlegg uten landskap mangler et vesentlig element for å lage en modell av virkeligheten. I virkelighetens verden kjører togene gjennom et landskap med stein, gress, trær og busker, hus og andre bygninger - ja, alt sånt som omgir oss hver eneste dag. For å få en troverdig modell av en jernbane trenger vi også å inkludere alt slikt.

Viktige elementer

Mange bruker bakgrunnsbilder for å utvide horisonten bak anlegget.

Nesten alle steder hvor det har anledning til å klore seg fast, finner du vegetasjon. Unntakene er områder med sand eller grus, elveleier og områder som vi mennesker har ryddet for vegetasjon. Ellers forekommer det vegetasjon nesten "overalt". Derfor bør det også være vegetasjon på store deler av MJ-anlegget!
Trær og busker er viktig for et realistisk anlegg. Trær kan du lage selv, kjøpe som byggesett eller ferdige trær. Busker kan lages av "løvmatter" som også brukes til å dekke trærne.
Hus og bygninger hører naturligvis med. Til anlegget finnes mange byggesett og noen ferdige modeller, eller du kan bygge selv.
Vann forekommer ofte i virkeligheten, og det vil passe bra med en vannflate også på MJ-anlegget. Ekte vann er imidlertid vrient å få til å se ekte ut i modellmiljøet, så mange modellbyggere foretrekker kunstig vann.

Banelangs

Langs banen forekommer det mange detaljer som tilhører jernbanen som helhet. Gjerder langs linjen er så og si obligatorisk. Videre forekommer det vokterboliger, gamle holdeplasser, signaler osv.