Innervegger av lettpapp
Å lage modellbygninger med vegger av forskjellige materialer er både morsomt og spennende. Men ikke alle materialer gir et resultat som er like solid! En løsning er å først sette opp "innervegger" av lettpapp-materiale.
Innhold
Beskrivelse av materialet
Lettpapp, kapapapp /kapaplast er produkter som består av pur-skum, trukket med papir eller plast på begge sider. Platene med plast er beregnet for utendørsbruk og tåler ei regnskur. Platene fås kjøpt i størrelser 50x70 og 70x100 cm og er vanligvis 5 mm tykke, 10mm finnes også. Prisen per plate (70x100 cm) er ca 100-200 kroner, plastvarianten er noe dyrere. Platene er svært lett, veier "nesten ingenting". Er vanlig i bruk som bunn bak reklameplakater i butikker og utstillinger, fås kjøpt hos trykkerier, reklamemateriellforhandler og papirhandlere. I engelskspråklige land kalles det "foamcore board".
Det finnes tre hovedtyper av lettpapp i handelen.
- Med kjerne av gul-hvitt skum,
- Med kjerne av grått skum,
- Med en eller begge sider selvklebende. Fås både med hvit og sort kjerne.
1. er vanligvis rimeligst, 3. koster mest. For modellbyggeren er type 2 den beste. Lettpapp med hvit skumkjerne har lettere for å krumme seg, mens den selvklebende lettpappen har lim som bare er sterkt nok for påklebing av papir. Det sistnevnte kan være nyttig når man skal ha papp- eller papirvegger ytterst, og kan kanskje også holde for preget kartong, men ikke for plastplater.
Byggeteknikk med lettpapp, kapapapp / kapaplast
Lettpappen skal normalt bare danne "reisverket" inne i bygningen. Rett nok er overflaten av papir og kan males på, men da blir resultatet oftest at pappen vrir seg. Hvis man derimot bare har pappen til "innervegger" og limer selve fasaden utenpå, er vridning knapt noe problem.
Begynn med å lage en "kasse" med samme størrelse som det ferdige huset. Lettpapp-delene er lettest å lime sammen med smeltelim (vær forsiktig - limet er varmt). Bare pass på å lime sammen hjørnene i 90º vinkel, så får du et lett, godt og solid grunnlag for bygningen.
Noen anbefaler å lage kassen helt flat øverst, og lime på eventuelle takvinkler etterpå, mens andre foretrekker å skjære ut veggene slik de skal være, med møner og alt. Den ferdige "kassen" kan brukes som en mock-up ute på anlegget, for å se om bygget har passe størrelse. Flere tips om bygging med lettpapp
Etterpå lages de utvendige veggene. Du kan bruke det materialet du måtte ønske; profilerte plastplater, støpte gipsplater, pressete kartongplater, etc. Ytterveggene limes rett på lettpapp-veggene med et lim som forbinder lettpappen (papiret) med materialet i ytterveggene.
Skal det være et hus med tilbygg eller en innviklet kjellerkonstruksjon, er det lettest å lage flere "kasser" og sette inntil hverandre.
Der det skal være vinduer eller åpne dører, lager du åpninger slik at lyset kan slippe ut, hvis bygningen skal være belyst. Åpningene trenger ikke å skjæres ut veldig nøyaktig, men de må være større enn det endelige vinduet, og kan gjerne være videre inne i huset enn mot ytterveggen, slik at innerveggen blir minst synlig. Skal du ikke ha lys ut fra huset, kan f.eks. "papirgardiner" limes rett på innerveggen.
Lettpapp kan også brukes til å bygge grunnmur på huset! Denne bør etterpå "kles" på samme måte som veggene, men da med noe murliknende.
Fordeler
Ved å ha innervegger i lettpapp blir bygningen svært solid. Selv store bygninger tåler et fall i gulvet, vanligvis uten skade på veggene (taket stikker utenfor og er mer utsatt).
Ulemper
Veggene blir svært tykke, iallfall i de mindre skalaene (H0, TT, N, Z). Men vanligvis ser man ikke så mye av det som er inni husene, og det aktuelle problemet kan avhjelpes ved at man lager vindusåpningene større enn selve vinduet, og større innerst - så blir det nesten usynlig utenfra. Dette svekker innerveggene bare i ubetydelig grad.
Lettpappen koster en del per plate, men én plate holder til noen hus, iallfall i H0 og mindre skalaer.
Eksterne lenker
H0-Railroad har en (engelsk) beskrivelse av hvordan man bygger med lettpapp