Inglenook siding

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Skiftespill designet av engelskmannen Alan Wright i 1978. Sporplanen består av "en hovedlinje" og to buttspor, hver med plass til et bestemt antall vogner.

Jsinglenook.jpg

Under spillet skal det være åtte vogner og et lok på anlegget. Oppgaven består så i å sette sammen et togsett med fem av de åtte vognene ute på hovedsporet.

Skiftespillet er såpass enkelt at det lett kan settes opp midlertidig i løpet av noen minutter, det kan lages som et eget (mikro-) anlegg eller integreres som et skiftespill i et større anlegg.

Det er også mulig å lage skiftespillet mindre, ved å lage plass til færre vogner på sporene. Forsøk har imidlertid vist at det totale antall vogner ikke bør være mindre enn syv (3+2+2 på sporene), da blir spillet for enkelt å gjennomføre. Alternativt kan man øke antall vogner i skiftespillet, med resulterende økt vanskelighetsgrad.

Alternativ bruk av sporplanen

Inglenook siding ble designet for å fungere som en selvstendig sporplan, uten andre sportilknytninger enn de som er vist på tegningen. Imidlertid passer Inglenook-planen også bra som en del av en større sporplan. F.eks. kan Inglenook siding-sporene integreres i en rundbane, som på den måten får utvidet sine kjøremuligheter, og man kan fortsatt bruke Inglenook-sporene til skiftespill.

Eksterne lenker