Fleischmann

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Fleischmann (Die Gebr. Fleischmann GmbH und Co. KG) er en tysk produsent av MJ-artikler. Firmaet har tilholdssted i Nürnberg. Sammen med Märklin hører Fleischmann til de største tyske firmaene i bransjen. De forsyner ikke bare hjemmemarkedet, men har også en utstrakt eksport.

Bedriften ble grunnlagt i 1887 av Jean Fleischmann. I begynnelsen laget de leketøy - så som båter og dampmaskiner - av blekk. I 1949 laget Fleischmann en modelljernbane med to-leder likestrøm i 0 skala. Dengang var det en nyhet; det vanlige var å bruke et tre-ledersystem. Utover på 50-tallet var det imidlertid H0 skala som ble populær. N skala kom inn i Fleischmanns sortiment fra 1969. N-varene markedsføres under navnet Piccolo.

Fleischmann har et bredt produktspekter innen MJ: Skinnesystemer, tilhørende elektriske artikler, alskens skinnerullende materiell og digitale styringssystemer. Fra slutten av 60-tallet frem til 1989 markedsførte Fleischmann også bilbane, og var kjent for å levere høyere kvalitet enn markedslederen Carrera.

For tiden (2006) leverer Fleischmann MJ-utstyr innen disse tre produktseriene:

Magic-Train
0e målestokk 1:45, en robust 'lekebane' som kjører på 12 mm (H0) spor.
H0
målestokk 1:87, to-leder likestrøm.
Piccolo
Skala N, målestokk 1:160, også to-leder likestrøm.

Lenker