Diskusjon:Bildebearbeiding for wiki og internett

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

--Torsja - MJwiki.no redaksjonsmedlem 2. okt 2006 kl.10:38 (CEST) Skjerping: Ofte så gjør jeg denne prosedyren i "orginal" størrlese før jeg nedskalerer bildene til fks. 800px. Men det gjøres erfaringsmessig ettersom hvor bra bilde er i utgangspunktet. Man skal være litt forsiktig med å i hverfall alltig bruke "Skjerpning" på ett bilde. Mange lavoppløslige skjermer spesielt flatskjermer viser da fort ett veldig grovkornet bilde med dårlig kvalitet som resultat.


--Terje (MJwiki hovedredaktør) 2. okt 2006 kl.13:21 (CEST) Unsharp Mask gjør endringer i bildet ved å la hver piksel bli påvirket av nabopikslene. På et lite bilde vil små verdier på innstillingene gi god skarping. På et stort bilde må det store verdier til for å få samme effekt. God skarping av et stort bilde vil ofte forsvinne når bildet blir nedskalert, pluss at dette bildet er et dårligere utgangspunkt for ny skarping enn et nedskalert bilde av originalfila.

I og med at Unsharp Mask virker gjennom å sammenligne nabopiksler, er det viktig at skjerping er den aller siste jobben som gjøres med et bilde, og at bilde da har fått sin endelige størreløse.

Oppløsningen på skjermen spiller ingen rolle ift skarping, så lenge som skjermen ikke er for liten og at browseren må forminske bildet. Men da blir også alt annet herpet. Kan hende er 800 piksler for stort bilde, at den gamle standarden på 640 piksler ennå er å anbefale.

På MJwiki har vi et annet "problem", nemlig at bildet blir forminsket i thumbnails-visning. Strengt tatt burde bildene vært laget i visningsstørrelse slik at vi slapp å bruke bildemotoren på wikien. Ulempen er at man da ikke kan ta opp et større bilde for å se detaljer m.v.