American Flyer

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Dette American Flyer S skala 4-4-2 damplokomotiv og tender stammer fra 1960

American Flyer var et populært merke inne leketøystog og modelltog i De forente stater rundt midten av det 20. århundre. Det lages også idag S skala modelltog i dette merket.

Mest kjent er S skala modelltogene fra 1950-årene. Dengang var American Flyer en divisjon i firmaet A. C. Gilbert Company, men det var opprinnelig et eget selskap med tilholdssted i Chicago i Illinois., Firmaet ble grunnlagt omkring 1907 og produserte lenge trekkopp-tog i målestokk 1:48. I 1918 kom det første elektriske toget, også i 1:48. (Skala 0)

Ovennevnte Gilbert (leketøysprodusent) overtok American Flyer i 1938. I 1939 kom tog i målestokk 1:64 (S skala), men de kjørte fremdeles på det gamle 3-skinnesporet som Skala 0 modellene hadde brukt. I 1941 tok dette slutt og det ble introdusert riktige Skala S modeller som hadde et realistisk utseende etter datidens standard. Samtidig kom også modeller i Skala H0. American Flyer var et populært merke, men stadig nummer to i forhold til Lionel.

Gilbert fikk etterhvert økonomiske vanskeligheter. De avsluttet produksjonen av American Flyer i 1966 og gikk konkurs i 1967. Lionel Corporation overtok merkenavnet og produksjonsutstyr fra Gilbert, men Ameirican Flyer var ikke å finne i butikkene igjen før i 1979. Merket lever videre idag. Eierselskapet heter nå Lionel, LLC. Mange av dagens modeller stammer fra 1950-årene, men det er også laget noen nye.

Kilder: Den engelske Wikipedia.

Pekere ut

Lionel