Utendørs modellfotografering

Fra MJwiki
(Omdirigert fra Modellfoto)
Hopp til: navigasjon, søk
Enkelt oppsett for utendørs modellfotografering. Her er det skyfri himmel og kraftige skygger. Da bør det brukes en reflektor eller diffusor.

Alle kan ta gode foto av modeller. Du trenger ikke noe dyrt utstyr. Det eneste som er viktig at kameraet har mulighet for manuell innstilling av blender, og at du har et stativ eller noe som gjør at kameraet står stødig uten at du holder i det. I sommerhalvåret gjør du jobben enklere ved å ta modellene med deg ut og benytte dagslyset i stedet for å plundre med blitz eller fotolamper inne.

Fotomodul eller nøytral bakgrunn

For å ta bilder av modeller i et naturlig miljø kan det være greit å lage en egen fotomodul. Denne kan være mindre og lettere enn en vanlig modul, og trenger ikke mer enn et enkelt spor og ikke noe elektrisk opplegg. Den kan lages helt i ekstrudert polystyren og trenger ikke være stor. Dersom du tar bilder utendørs trenger du ingen bakgrunn, men bruker utsikten på stedet eller bare himmelen.

Når selve modellen er det viktigste, eksempelvis til bilder i modelloversiktene her på MJwiki.no, kan det være greit med en nøytral bakgrunn. Du kan bruke en hvit pappskive eller hvitt tøystykke.

Enkel fotomodul.
Modellfoto med nøytral bakgrunn.

Belysning

Det kan være vanskelig å få gode bilder ved lyssetting med blitz eller lamper. Dersom du ikke ønsker å investere mye tid (og penger) får du de beste bildene utendørs ved hjelp av lyset fra sola. Det beste lyset får du en lett overskyet dag. Med skyfri himmel blir skyggene veldig skarpe. For å motvirke dette kan du bruke en reflektor eller en diffusor:

  • En reflektor kaster lys tilbake i skyggene. En hvit plate av papp, plast eller isopor egner seg godt, eller du kan kjøpe en sammmenleggbar fotoreflektor. Slike er gjerne hvite på den ene siden og har et metallisk belegg på den andre siden. Det metalliske belegget kan gi litt mer smell i bildene, og endre fargetonen på lyset. En sølvfarget reflektor gir et kjøligere lys, en gullfarget et varmere lys, men en hvit ikke endrer fargetonen.
  • En diffusor holdes mellom sola og foto-objektet. Dette gir et mykt lys hvor skyggene nesten forsvinner, nesten som i overskyet vær. Du kan kjøpe en sammenleggbar diffuser, men den er lett å lage av en treramme som det spennes opp en matt tracing-film på (kan kjøpes i forretninger som selger tegnerekvisita). Denne type lyssetting egner seg meget godt for umalte messingmodeller. Legg merke til at himmelen blir litt lysere på bildet tatt gjennom diffusor. Diffusoren filtrerer bort litt av lyset, og bildet må derfor eksponeres litt mer. Himmelen kan gjøres mørkere i et bilderedigeringsprogram, men er her vist ubehandlet for å illustrere fenomenet.
Foto tatt sollys uten bruk av reflektor eller diffusor
Foto tatt med sammenleggbar reflektor med metallisk belegg
Foto tatt med diffusor lagd av matt film
Hjemmelaget diffusor og sammenleggbar reflektor

Komposisjon

Modellene våre skal gjenskape virkeligheten. Du får de beste bildene når du viser modellene slik vi er vant til å se forbildene. Bilder i fugleperspektiv blir sjelden bra, om du ikke prøver å vise fram fine takdetaljer. Senk kameraet til samme høyde som modellene. Bilder på skrå forfra blir ofte bedre enn rett forfra elller rett fra siden.

Fugleperspektiv.

Dybdeskarphet

Modellene våre er små og vi må tett inn på dem. Da blir dybdeskarpheten viktig. Med liten dybdeskarphet er det bare punktet vi fokuserer på som blir skarpt, med stor dybdeskarphet blir også et område foran og et større område bak fokuspunktet skarpt. Dybdeskarpheten bestemmes av størrelsen på blenderen på kameraet. Blenderen er åpningen som slipper lyset inn på filmen eller bildebrikken. Hvis kameraet ditt har et programvalg for blenderprioritet (Av eller A) kan du stille blenderen selv, mens kameraet tar seg av lukkertiden. Størrelsen på blenderåpningen representeres med en tallverdi. Det kan være litt forrvirrende at lave tall betyr stor blender og store tall betyr liten blender. Stor blender (lavt tall) gir liten dybdeskarphet, mens liten blender (høyt tall) gir stor dybdeskarphet. Med en liten blender slipper lite lys inn på filmen eller bildebrikken, og lukkertiden blir ofte så lang at bildet blir uskarpt når du holder kameraet i hånden. Derfor bør du plassere kameraet på et stødig underlag, eller helst bruke et stativ. Det kan bli litt bevegelse i kameraet når du trykker på utløseren, det kan du unngå ved å bruke timeren/selvutløseren på kameraet, eller en fjernkontroll/snorutløser.

Stor blender og liten dybdeskarphet.
Liten blender og stor dybdeskarphet.