Trondhjem Modelljernbaneklubb - TMJK

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Tmjklogo sh.jpg

TMJK er Trondheims eneste rene modelljernbaneklubb. Klubbens hovedaktivitet er bygging og drift av et klubbanlegg i H0-skala med toskinnedrift etter norsk forbilde.

Historie

Fra et av de første klubbmøtene

TMJK ble stiftet i 1955 av tre ivrige jernbaneentusiaster fra Trondheim og er med dette landets eldste MJ-forening og byens eldste fritidshobbyorganisasjon. I de første årene holdt klubben til hjemme hos medlemmene, men flyttet senere inn i et lokale på loftet i Jernbanefolketshus i Kjøpmannsgata. Der ble det bygget et anlegg til eget bruk, samt et anlegg på oppdrag fra Jernbanemuseet på Hamar.

Klubben ble i 1965 nødt til å flytte og klarte å skaffe et nytt lokale på Nidarvoll Skole. Her ble det bygget et ganske stort anlegg som skulle representere et tenkt stykke Norge i midten av 50-årene.

Dette anlegget var nok et av Norges fineste anlegg å se på, og er omtalt i flere bøker og magasiner. Høsten 1995 ble anlegget revet etter ca 25 års bygging for å gjøre det mulig å utvide lokalene. Ett av stasjonsområdene fra Glomfjordbanen ble tatt vare på og var en del av Glomfjordbanen versjon 2 som ble bygget opp etterpå.

Nytt anlegg

Den eldste delen av gamleanlegget.
Tog på vei opp Olmliene på TMJKs nye klubbanlegg i H0
Besøkende på TMJKs messe 2009
Parti fra Ødsledal


Høsten 2006 ble det bestemt at klubben nok en gang skulle begynne på nytt anlegg, og etter en grundig planleggingsprosess er klubben i gang med Glomfjordbanen versjon 3. Banen er en videreutvikling av den gamle historien om denne fiktive sidebanen et sted i Trøndelag, men denne gangen med mye lengre kjørestrekninger, og i to plan!

Det forrige anlegget ble revet straks etter messen våren 2007, og 1. april startet TMJK med det nye anlegget. Det er brukt mye tid på å bygge et rom inne i rommet som en god omramming om banen og fordi et to-etasjesanlegg krever særskilte bærekonstruksjoner. I himlingen over anlegget er det kabelkanaler for belysning m.m.

Ved utgangen av 2012 er hovedlinjen ferdig lagt mellom stasjonene Øvre Fiklagard, Ødsle, Vindheim (knutepunktstasjonen på anlegget), Olmli, Undredal, Ørskosen og Nedre Fiklagard. De to Fiklagard-stasjonene er skyggestasjoner som på sikt er tenkt flyttet over i et annet rom for å gi plass til et par stasjoner til, ikke minst den store Rivesund stasjon, som i mangt har Trondheim st som forbilde. Det gjenstår noe på den elektriske utrustningen til at banen er kjørbar. Landskapsarbeidet er kommet langt i Ødsledal, og grovlandskap er på plass ved Ødsle og Undredal stasjoner også.

17. november 2016 ble det arrangert trafikkspill for første gang, og med togruter. Etterhvert ble det avholdt kjørekvelder en gang i måneden. Ved et nødvendig bytte av DCC-sentral i 2018, til Z21, mistet man hurtigklokke, slik at kjøringen deretter skjedde etter det muntlige "er linjen ledig?"-prinsippet.

Nye medlemmer hilses velkommen enten man vil bidra på ulike måter med det nye anlegget eller stikke innom for en mj-prat. Er du interessert i å delta på byggingen av det som ser ut til å kunne bli Norges beste klubbanlegg? Stikk innom Nidarvoll skole på tirsdagskvelder!

Messer

Trondhjem Modelljernbaneklubb har arrangert flere modelljernbane & hobbymesser på Nidarvoll skole og deltatt på utallige messer og utstillinger rundt omkring i landet med sine utstillingsanlegg. Å arrangere messer er en viktig inntektskilde for klubben og bidrar i stor grad til at det er mulig å bygge nye Glomfjordbanen. Det var messer i 2007, 2009 og 2011. Av forskjellige grunner har ikke TMJK hatt messer etter 2011.

Framtidsutsikter

Klubben er varslet om at lokalet på Nidarvoll skole må fraflyttes antagelig i 2021 pga totalombygging av skolen.

Sagt om TMJK

"Jeg kom med usikre skritt inn i denne legendariske klubben som 16 åring, med Märklin rundbaner som eneste ballast, i 1971 (jeg er 52 i dag!). Det fantastiske er at klubben fortsatt holder til i de samme lokalene. I tillegg er jeg imponert over at dugnadsånden lever videre, sammen med gleden over å utvikle noe nytt, samtidig som Glomfjord/Vindheim sjelen lever videre."


Eksterne Lenker