Slevigen Truls: Smalsporlok type III og IV

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Type III nr 13 Magne og B-karét nr 107, trolig i 1872. Magne ble levert til Kristiania-Drammenbanen samme år, og gikk senere på Drammen-Randsfjordbanen.

I mitt forsøk på å gjenskape Krøderbanen i smalsportida er lokene av type III og IV viktige brikker. Selv i full størrelse var ikke lokene spesielt store, og i 1:160 blir de en utfordring å bygge. Det er kanskje ikke bare jeg som er interessert i å gjenskape disse lokene, og mye av informasjonen vil sikkert være nyttig i andre målestokker også. Derfor dokumenterer jeg prosessen her, og håper på nyttige innspill på diskusjonssiden eller på e-post truls at slevigen dot no.

Du kan lese mer om meg og mine øvrige prosjekter på min brukerside.

Forbildet

Lokene av type III og IV var de første med 3'-6" (1067 mm) sporvidde fra Beyer, Peacock & Co. i Manchester, og ble produsert mellom 1866 og 1883. De to første lokene som ble levert var nr 2 Tryggve og nr 3 Sigurd av type IV. I 1868 kom nr 5 Tjalve og nr 6 Røskva av den litt mindre type III. Typene blir også benevnt som Tryggveklasse og Tjalveklasse etter de første lokene av hver type. En fullstendig oversikt finnes i NJKs materielldatabase for type III og type IV.

For ti års tid siden rentegnet Peter Manning flere av de gamle fabrikktegningene fra Beyer, Peacock & Co., deriblant de to første ordrene på type III og IV. De kan lastes ned i pdf-format fra denne siden. Manning opplyser at de originale fabrikktegningene og leveransebildene er tilgjengelig hos Museum of Science & Industry i Manchester.

Tryggveklassen fungerte som prototype for lok som ble levert til Isle of Man, Sør-Amerika, Australia og Nord-Irland.

Modellen

Min viktigste inspirasjonskilde for å prøve meg på prosjektet er avdøde Denys Brownlees modell i 2mm skala med 6 mm sporvidde av nr 4 Loch fra Isle of Man. Dette er et av lokene Tryggveklassen var prototype for. Modellen er beskrevet i tekst og bilder på nettet av Mark Fielder og på trykk i "Nn3 Handbook" fra The Nn3 Alliance.

  • Motor
Jeg har kjøpt inn en motor med diameter 6 mm fra Nigel Lawton i England. Det finnes motorer med enda mindre diameter, men disse er personsøkermotorer beregnet for spenninger rundt 1,2 volt. Nigel Lawtons motor er bedre tilpasset normale MJ-spenninger. Motoren plasseres i lokets kjele. Korrekt diameter på kjelen i 1:160 er 5,5 mm. Med en ytterkledning av 0,2 mm messing får min modell en diameter på 6,2 mm.
  • Drivhjul
The 2mm Scale Association har 7 mm drivhjul med eiker som jeg tenker å bruke.

Prosjektstatus

19. mars 2006: Mens jeg venter på drivhjul, aksler og tannhjul fra The 2mm Scale Association jobber jeg med etsetegninger. Jeg har fått Peter Mannings AutoCAD-tegninger, og bruker dem som underlag i Illustrator, som er det programmet jeg som grafisk designer kjenner best.