Hjemmelaget statisk "gressmaskin"

Fra MJwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Å lage en statisk gressmaskin for å få gresset til å reise, kan gjøres med enkle midler og metoder. En 12V coil, noen ledninger og en bilbatterilader, det er alt.

På Internett er det heller få råd og tips om hvordan man legger statisk gress på anlegget:

  • Blåse gresset på underlaget med en hårføner, spruteflaske e.l. Det er ikke helt enkelt å få til, resultatet blir så som så.
  • Statisk gressmaskin fra Heki. Fungerer meget bra, men er svært dyr i innkjøp. Noch har en mindre maskin til en ganske overkommelig pris som virker godt nok.

I stedet kan man lage sin egen "gressmaskin". Den er så enkel at bildene knapt behøver tekst til.

Gressmaskin-07.jpg
Gressmaskin-01.jpg

Dette er grunnen til at man vil ha gresset til å stå. Å bare strø gresset på, eller å "dytte" gresset i riktig retning, blir ikke særlig bra

Gressmaskin-08.jpg

I egen garasje, hos en bilgal kompis og hos bilverksteder ligger ofte gamle coiler liggende. Og de kan få til statisk elektrisitet? Med en billader og noen ledninger og en istykkerklippet bit av metallsikt festet til den negative polen på coilen. Den positive dvs. den som går til fordeleren, festes jeg med en klype til underlaget. For å være sikker på å få god kontakt over større flater så blandes litt salt i det våte limet. Kanskje ikke nødvendig men.... NB: Coilen blir fort veldig varm så vær forsiktig og heller ta noen pauser.

Gressmaskin-02.jpg

Her kan man tydelig se hvordan "gresset" er magnetisk og løfter seg opp fra underlaget.

Gressmaskin-03.jpg

Her har en liten "kopp" til å strø gresset med. Metall nettingen er limt fast til undersiden av en plastikk rør som igjen er festet til jordledningen.

Noen bilder på hvordan de ferdige resultatene blir med litt blandinger av forskjellige gress typer. Her er brukt Noch sine Static Gras:

08310 - Light Green
08320 - Marsh Green
08350 - Forest Ground Green


Foto/Tegning/Kopirett på alle bilder: Tor-Jørgen Moskaug